Unde a dispărut cuplul USR Iași Chichirău-Bodea. Filiala este deja ruptă în două, urmează asaltul final

0
1120

Surse politice convergente au confirmat în ultimele zile pentru PSNews zvonurile potrivit cărora liderii USR Iași, Cossette Chichirău și Marius Bodea, cel din urmă transferat de la PNL acum câteva luni, nu-și mai vorbesc de două săptămâni. Cei doi nu mai fac evenimente împreună, nu se mai afișează nici în județ, nici în municipiu. Totul arată ca într-un război în care urmează confruntarea finală, ultima fază.

Bani, sondaje, consultanți

Neînțelegerile aparente au plecat de la contribuțiile financiare venite de la centru, contribuții pe care Chichirău a decis să le folosească doar pentru campania sa pentru Primăria Iași, nu și pentru Consiliul Județean. Spre exemplu, nu există niciun panotaj în Iași în afară de câteva bannere care să amintească ieșenilor că există un „cuplu” politic USR la Primărie și Consiliul Județean. Doar Chichirău apare pe panourile de tip „outdoor”, fără urmă de Bodea. Niciun alt partid politic nu a mai procedat așa. La acest motiv s-au mai adăugat și sondajele de opinie separate pe care cei doi le-au realizat cu propriile echipe, sondaje care dau total diferit cifrele celor doi pentru Primărie și CJ. Fiecare își atribuie un scor mai mare decât al celuilalt, în vreme ce în organizație domnește un haos de nedescris. La aceste disensiuni se suprapune și frustrarea celor din PLUS, mai organizați și mai activi, dar care sunt complet marginalizați din cauza neînțelegerilor dintre cei doi lideri de la vârful filialei ieșene.

Mai mult, echipele de consultanți au dispărut și ele după interminabile meciuri între cei doi, între staff-urile de campanie și după multe dispute cu privire la strategia de urmat. Doi cunoscuți consultanți, foștii jurnaliști Dan Radu și Pavel Lucescu, care coordonau campania pentru Cosette și USR, au plecat acum o săptămână trântind ușa. Ei nu au putut lucra nici cu atmosfera din organizație, nici cu caracterul lui Cosette, conflictual și labil.

Miza reală: șefia organizației USR și locurile de parlamentari

Aparent, sursele scandalului dintre Chichirău și Bodea au fost generate de bani, sondaje și consultanți. În realitate însă, miza este cu totul alta, șefia organizației și locurile călduțe de parlamentari, patru ani de huzur. La locale, se știe, „meciul este jucat”. La Primăria Municipiului Iași, Mihai Chirica defilează cu peste 50% din intențiile de vot, iar la Consiliul Județean, liberalii au deja un avans major în fața celor de la PSD.

Adevărata miză a fracturii dintre cei doi este însă alta. „Campania este deja compromisă pentru noi. S-a plecat total anapoda, cu un candidat de la PNL, care nu este dorit de membrii USR, practic traseismul ne-a lovit în față și pe noi. Dar și Cosette a pus paie pe foc încontinuu, nu și-a dorit nicio clipă să se sudeze echipa. Miza e conducerea filialei. Taberele sunt deja formate. După locale se va da asaltul final, cu obiectivul ca cel care va fi number one să facă lista de parlamentari”, ne-a declarat un cunoscut membru USR, marginalizat în organizație.

Toate informațiile confirmă că miza reală este preluarea organizației după alegeri. Chichirău este însă într-o continuă dispută cu Dan Barna și echipa de la București din jurul acestuia, în vreme ce Bodea este susținut de către aceștia. Asaltul final se va da în vederea realizării listelor de parlamentari. Deși inițial Chichirău voia să-l îndepărteze definitiv pe Dan Lungu, actualul senator USR de Iași, după venirea lui Bodea, aceasta l-ar prefera în dauna celui venit de la PNL. Pentru Chichirău, Bodea a devenit un pericol iminent, așa cum, pentru Bodea, a scăpa de „partenera” sa politică, a ajuns să fie singura garanție a supraviețuirii sale la Iași.

PRELUAT: PSNEWS.RO