SURSE: Procurorii au cerut documente de la CJ Iași în legătură cu activitatea și angajarea lui Gheorghe Nichita de către Maricel Popa

0
354

Proaspăt condamnat la o pedeapsă definitivă cu executare, de cinci ani, fostul primar al Iașului are noi probleme cu legea, de data aceasta implicat fiind, se pare, și actualul președinte CJ, Maricel Popa.

Surse din interiorul Consiliului Județean Iași au declarat sub protecția anonimatului că ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție din MAI, în colaborare cu Serviciul Teritorial Iași al DNA, investighează în aceste zile modul în care s-a desfășurat, din aprilie 2017 și până în prezent, activitatea fostului primar Gheorghe Nichita în cadrul instituției ieșene. Nu este clar dacă ancheta procurorilor vine în contextul condamnării fostului primar, în urma unei sesizări din oficiu sau a unui denunț din interiorul CJ sau al PSD. Suspectă a fost, acum câteva săptămâni, și demiterea intempestivă a lui Nichita în condițiile în care, se pare, ancheta a început să avanseze.

Investigatorii ar fi cerut în acest context fișele de post ale tuturor consilierilor personali, pontajele, rapoarte de activitate, înregistrări de pe camerele de supraveghere din CJ, dar și alte documente care atestă activitatea și prezența acestora în interiorul instituției. La audierile care vor începe în câteva zile ar urma să fie chemați diverși funcționari, de la resurse umane, serviciul economic și alte compartimente, care ar putea da detalii cu privire la aceste aspecte și la modul în care a fost realizată angajarea și mai ales cum i-au fost trasate atribuțiile.

Suspiciunile anchetatorilor se îndreaptă spre varianta unui nou caz „Dragnea-DASPC Teolorman”, dar de data asta la Iași. Suspiciunile procurorilor vin după ce în repetate rânduri au existat informații că Gheorghe Nichita nu avut în realitate o activitate concretă iar de când fusese angajat, din aprilie 2017, nu trecuse mai deloc pe la birou. Se pare că totul a fost o în realitate angajare fictivă pe bani publici, sub forma unui serviciu făcut lui Nichita de către fostul său coleg de partid, Maricel Popa

Reamintim faptul că după ce Gheorghe Nichita a fost eliberat din arestul preventiv, a fost angajat de pe post de consilier personal de către Maricel Popa, pe cabinetul acestuia. Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, din aprilie 2017, Popa justifica demersul prin lipsa personalului specializat în coordonarea unor proiecte mari. Maricel Popa declara atunci ”Nu avem atât de mulţi oameni în Iaşi care să se priceapă. Are experiență bogată în administrație şi trebuie să o folosim. Avem proiecte mari şi el poate merge la Bucureşti. Nu am om la CJ să-l trimit la ministere pentru un aviz”. De asemenea, tot atunci, în contextul angajării sale, Nichita declara ca angajarea sa la CJ nu reprezenta „o mutare politică”, in condițiile în care Maricel Popa era și atunci liderul filialei județene a PSD Iași.

Atribuțiile lui Nichita erau, așa cum susținea Popa la vremea respectivă, legate de coordonarea proiectului Sistemului de Management al Deșeurilor, cel mai important proiect al CJ pus la punct pe fonduri europene.

Gheorghe Nichita, fost primar al Iașului, a fost condamnat de judecătorii de la Curtea de Apel București, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru corupție. Gheorghe Nichita a fost găsit vinovat că a primit 10% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI și unei alte firme, precum și reduceri la un hotel de lux din București, dar și cazare în China. În 13 noiembrie 2017, Nichita fusese inițial condamnat, în primă instanță, de Tribunalul București, la patru ani de închisoare, însă decizia a fost contestată de fostul edil.

Nichita mai este judecat într-un alt dosar penal. Acuzat de abuz în serviciu pentru că ar fi folosit poliția locală pentru a-și supraveghea propria amantă, fostul primar al Iașului își așteaptă pedeapsa în aceste zile.