Suedia interzice participarea Huawei și ZTE la viitoarele rețele 5G

0
134

Autoritățile de reglementare suedeze au interzis, marți, utilizarea echipamentelor de telecomunicații de la Huawei și ZTE din China în rețeaua sa 5G înainte de licitația programată pentru luna viitoare. Autoritatea suedeză pentru poștă și telecomunicații (PTS) a anunţat stabilirea condițiilor de licență, după evaluările efectuate de Forțele Armate Suedeze și Serviciul de Securitate Suedez, scrie Reuters.


Guvernele europene au revizuit rolul companiilor chineze în construirea rețelelor lor 5G, ca urmare a presiunilor din SUA, care afirmă că acestea reprezintă o amenințare la adresa securității, deoarece, printre alte îngrijorări, companiile și cetățenii chinezi trebuie, prin lege, să ajute statul la strângerea de informații.


În iulie, Marea Britanie a ordonat eliminarea completă a echipamentelor Huawei din rețeaua 5G a Regatului Unit până în 2027, devenind una dintre primele țări europene care au făcut acest lucru. Huawei și ZTE nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la decizia Suediei. PTS a transmis că toate companiile care vor participa la licitație trebuie să elimine echipamentele Huawei și ZTE din centralele funcţionale existente până la 1 ianuarie 2025. Regulatorul a definit centralele funcţionale ca echipamente utilizate pentru construirea rețelei de acces radio, a rețelei de transmisie, a rețelei centrale și a serviciilor de reparare şi întreținere a rețelei. PTS a transmis totodată că toate condițiile de licență au fost hotărâte conform evaluărilor făcute de forțele armate și serviciul de securitate.