Studiu: Iaşul, a doua cea mai dinamică industrie IT din România. Peste 2 miliarde de lei

0
107

Clujul a cunoscut în perioada 2007-2017 cea mai accelerată dezvoltare a sectorului IT&C din rândul județelor mari, ale căror indicatori au fost analizate de cursdeguvernare.ro pe baza datelor comunicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat județul Iași, care a consemnat a doua cea mai bună dinamică a dezvoltării sectorului IT&C, atât ca evoluție în valoare absolută cât și din perspectiva ponderii adjudecate de acest sector în valoarea adăugată brută produsă de întreaga economie a județului, informează o publicație ieșeană.

Izolat din cauza lipsei cronice de infrastructură rutieră care să aducă investiții în regiune, Iașul a mizat în ultimul deceniu pe dezvoltarea sectorului IT&C, reușind să atragă, grație forței de muncă disponibile, companii de renume la nivel internațional. Printre firmele cu operațiuni la Iași se numără Amazon, Oracle, Endava, Microsoft, Google și Bitdefender.

Important – Iașul e un puternic centru universitar, aspect pe care marile companii au mizat în deschiderea afacerilor: izolarea produsă de lipsa infrastructurii a fost compensată de forța de muncă înalt calificată, care a preluat un domeniu economic producător de valoare adăugată mare.

Dinamica pozitivă a sectorului se regăsește și în cifrele privind evoluția valorii adăugate brute generată de acesta. VAB-ul IT&C din Iași a crescut de la doar 377,4 milioane de lei în 2007 la peste două miliarde de lei un deceniu mai târziu (o creștere de 6 ori), potrivit datelor transmise de INS la solicitarea cursdeguvernare.ro.

Ponderea IT&C în valoarea adăugată totală a județului a înregistrat a doua cea mai mare creștere din rândul județelor analizate, de 4,4 puncte procentuale. Aceasta a urcat de la 3,5 pp în 2007 la 7,9 puncte procentuale în 2017, a treia cea mai mare pondere după cele din Cluj și Timiș, județe care în 2007 aveau un avans însemnat, de 1-2 puncte procentuale, în fața Iașului.

Citeşte mai mult pe cursdeguvernare.ro