Strigăt de disperare al unuia din cei mai importanţi sportivi ieşeni

0
868

Deputatul Marius Bodea, împreună cu Vlad Simionescu, cel mai bine clasat judoka român,  la masculin, în clasamentul mondial (wrl 34), recent campion național cu echipa C.S. Politehnica Iași, multiplu campion național, european și medaliat la campionatele mondiale, au tras un semnal de alarmă cu privire la colapsul în care se află sportul ieșean, în cadrul unei conferințe de presă.

”Prin intermediul acestei conferințe am vrut să tragem un semnal de alarma către toți oamenii din lumea sportului, ca acestia să înțeleagă că am ajuns la fundul prăpastiei în domeniul sportiv. Acest lucru s-a întâmplat pentru că cei care au condus primăria Iași,  indiferent cum s-au numit el în ultimii 28 de  ani, au folosit sportul și sportivii ca un instrument electoral, nu ca pe un domeniu vital pentru imaginea și sănătatea comunității noastre! Am ajuns astăzi ca toți sportivii mari să plece din Iași: sabrerii Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir și Alexandru Sirițeanu, care au fost vicecampioni olimpici în 2012, Boxerul Mihai Nistor, canotoarele Irina Dorneanu şi Mihaela Petrilă (cele mai cunoscute, toate cantotoarele valoroase au plecat). Acum și Vlad Simionescu este în aceeași situație, însă doar patriotismul local de care dă dovadă îl ține aici, doar dragostea lui de Iași, de comunitatea noastră și dorința lui de a lupta pentru Iași l-au făcut să refuze multiplele oferte externe care i s-au oferit. Deși tânăr, este un om puternic ce a avut curajul să vorbească fără nicio reținere”, a spus Marius Bodea.

”Am ajuns astăzi să nu avem o Sală Polivalentă ca lumea, care să poată găzdui o competițe internațională. Am ajuns astăzi să nu avem un bazin olimpic, doar piscine de agrement, în timp ce, spre exemplu, singura grupare care încearcă să lanseze înotul la Iaşi, CS Swim Junior, s-a antrenat la Roman, iar acum se antrenează cu copiii la piscine private! Cu toate acestea, a reușit performanțe notabile la nivel național! Am ajuns astăzi să nu avem un stadion modern. Stadionul Emil Alexandrescu este învechit, starea gazonului este jalnică, iar spectatorii au un grad scăzut de confort în tribune. Am ajuns astăzi să nu avem un centru de copii și juniori și o infrastructură de antrenamente pentru aceștia adecvată! Am ajuns astăzi să avem cea mai slabă finanțare de la Primărie pentru sport dintre orașele mari ale țării. Ca rezultat, Iaşul nu a avut nici măcar un sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, iar sportul de performanță și de juniori este, în acest moment, în colaps. Echipa de handbal masculin a fost retrasă din prima ligă, poziție la care a ajuns dupa 13 ani, și desființată! S-au desființat echipele de rugby și de baschet masculin și feminin. Echipa de fotbal se zbate în prima ligă doar pentru a salva retrogradarea. Asadar, nu este nici pe departe doar problema clubului de judo unde sunt eu legitimat ” , a spus Vlad Simionescu.

Vlad Simionescu s-a arătat profund nemulţumit de atitudinea administraţiei locale faţă de sportul ieşean.

“Cum credeți că mă simt eu ca sportiv de performanță, ce am luptat  cu steagul României în spate de zeci de ori la cele mai importante campionate de profil din lume, câștigând medalii de aur în numele țării și orașului de unde provin, să văd cum se cheltuiesc sute de mii de euro pe un catarg , se găsesc bani mulți pentru tot felul de achiziții fără sens, iar pentru sportivii ieșeni ce fac performanță niciodată nu se găsesc soluții și bani pentru asigurarea minimală a echipamentelor, kinetoterapiei, fizioterapiei ori suplimentelor necesare oricărui sportiv. Pentru că nu cerem nimic pentru noi personal, avem doar nevoi pentru asigurarea performanței ce o împărtășim cu orașul nostru. M-am săturat efectiv de întrebarea pentru ce mai rămân în Iași. Să plec este cel mai simplu lucru, dar nu vreau, deși parcă uneori prin tot ce nu se face mă simt alungat”, a încheiat Vlad Simionescu.