Spitalul de Neurochirurgie, dotat cu un aparat RMN ultramodern

0
700

Pacienții din zona Moldovei vor beneficia de investigații imagistice de cea mai înaltă perfomanță. Spitalul de Neurochirurgie are un nou aparat de rezonanță magnetică nucleară, cu o putere de 1,5 Tesla. Amplasarea aparatului a necesitat amenajarea unui spațiu special, consolidat, ai cărui pereți au fost capitonați cu foiță de cupru pentru a bloca interferențele și a asigura un climat optim investigațiilor de mare acuratețe. Greutatea totală a dispozitivului este de 7 tone, motiv pentru care instalarea în noua încăpere a necesitat o amplă desfașurare de forțe. După ce va fi montat, RMN-ul va fi folosit pentru diagnosticarea pacienților din toată zona Moldovei, care ajung la Spitalul de Neurochirurgie din Iași și au nevoie de astfel de explorări.

” Patologia s-a diversificat în ultimul timp, iar o investigație de finețe făcută cu ajutorul rezonanței magnetice poate să clarifice un diagnostic, să ne direcționeze către modul în care trebuie abordat cazul medical”, a spus dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie ”Prof. Dr. Nicolae Oblu”.

Până acum Spitalul de Neurochirurgie a folosit pentru investigații imagistice un singur aparat RMN, care funcționează deja de 14 ani. Din cauza numărului mare de solicitări, pentru o explorare, un pacient este nevoit să aștepte și câteva luni.

Costul noului echipament RMN este de 600 de mii de euro, fără TVA. Contractul de achiziție a fost semnat de ministrul Sănătății  și reprezentanții  Băncii Mondiale în baza unui contract prin care, la nivel național, au fost achiziționate echipamente computer tomograf, aparate de rezonanță magnetică  și sisteme informatice (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN).