Secretul din spatele anunțului USR-PLUS pentru concedierea a sute de bugetari din Primăria Iași – Cosette Chichirău a măsluit datele oficiale!

0
753

Deputatul USR-PLUS Cosette Chichirău a făcut un anunț șocant pentru bugetarii din Primăria Iași. Parlamentarul a susținut că vrea să dea afară peste 450 de persoane angajate la Palatul Roznovanu, după modelul Primăriei din Berlin- Germania, autoritate cu doar 200 de angajați. Realitatea este însă cu totul alta, cifrele prezentate de Cosette Chichirău fiind complet mincinoase, așa cum arată publicația ieșeană Bzi.ro.

Scandal uriaș la nivelul administrației locale ieșene: deputatul USR-PLUS Cosette Chichirău a cerut concedierea unor sute de persoane angajate în Palatul Roznovanu, aceasta susținând că vrea să aplice modelul Primăriei din Berlin în municipiul Iași. Conform lui Cosette Chichirău, în primăria din Capitala Germaniei lucrează 200 de persoane, în vreme ce la Iași, un oraș de 10 ori mai mic, sunt angajați 610 bugetari. Datele prezentate de Cosette Chichirău sunt însă complet eronate și populiste, realitatea fiind cu totul alta. În Berlin, numărul de funcționari este mult mai mare, în vreme ce în alte orașe similare cu Iașul lucrează la fel de mulți bugetari în sistemul administrativ-local.

Deputatul Cosette Chichirău a măsluit cifrele oficiale

Ca exemplu, numai în landul Berlin sunt angajați circa 125.000 de funcționari publici. În zona urbană a orașului Berlin locuiesc peste 3,5 milioane de persoane. În plus, un alt milion de berlinezi locuiesc în zona metropolitană a capitalei Germaniei. Conform datelor oficiale, în orașul Berlin sunt 22.700 de funcționari, aceștia fiind împărțiți în cele 12 sectoare administrate de autoritățile locale. Numai la sediul central al Primăriei Berlin sunt angajate circa 1.600 de persoane. La cei 3,5 milioane de locuitori ai urbei, rezultă un raport de aproape 1.800 de funcționari în toate cele 12 sectoare ale Capitalei. Mai mult, în sectorul public-administrativ al Primăriei Berlin, media de vârstă este de 48 de ani, iar 60 la sută dintre angajați sunt femei.

În ceea ce privește cei 200 de „angajați” ai Primăriei Berlin amintiți de Cosette Chichirău, este vorba doar de primari, viceprimari și consilierii lor. În afara primarului Michael Muller și a celor doi viceprimari ai Primăriei centrale, fiecare sector are de asemenea 3 demnitari. Aceștia au de partea lor câțiva consilieri personali, ceea ce face ca întreaga cifră pe cele 12 sectoare să fie în jurul a 200 de persoane cu funcții de răspundere. Aceasta este cifra avansată de Chichirău care a prins la ieșenii de rând, realitatea fiind însă cu totul alta.

Mii de funcționari din Primăria Iași, sancționați inutil de aleșii USR-PLUS

Un oraș de talia Iașului este Wuppertal din Germania. Orașul din landul Renania de Nord-Westfalia are o populație de circa 355 de mii de locuitori. La un asemenea număr de locuitori, în Wuppertal lucrează circa 6.000 de funcționari trecuți în aparatul primăriei și al serviciilor conexe. Din aceștia, circa 3.500 sunt doar în direcțiile principale ale municipalității respective. Primăria acestui oraș este împărțită în cinci departamente, aceste fiind conduse de primarul orașului și de unii directori. Fiecare din acest departament are în subordine câte o direcție, ceea ce face ca numărul total de angajați în sistem să fie destul de mare. Media bugetar- populație în Wuppertal este de 1 funcționar din primărie la 1.000 de persoane.

Deficit de personal în Primăria Iași

Mai mult, Primăria Iași are și un deficit de personal încă din 2017. Conform actualei legislații, în Primăria Iași sunt trecute 834 de posturi în organigrama aparatului propriu. Din cele 834 de posturi sunt ocupate 610 în prezent, restul fiind blocate. Numărul de funcționari este comunicat de către Instituția Prefectului în funcție de populația unității administrativ-teritoriale, raportat în baza OUG 63/2010. În prezent, în Primăria Iași este deficit de posturi la Direcția Tehnică, la Direcția de Fonduri Europene și chiar la Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Locale, dar și în alte direcții ale municipalității.

Sute de funcționari lucrează în primăriile mari din România

La Primăria Cluj-Napoca, un oraș de talia Iașului, sunt trecute în organigramă peste 800 de posturi. Alte aproape 100 sunt la Direcția Locală de Taxe și Impozite și peste 300 la Poliția Locală a municipiului din Ardeal. Și în Primăria municipiului Timișoara sunt circa 600 de persoane care lucrează în momentul de față, un număr similar cu cel de la Iași. Timișoara este condusă de Dominic Fritz, primar USR-PLUS, coleg de partid cu deputatul Cosette Chichirău. Un alt primar USR-PLUS este și Clotilde Armand, de la Sectorul 1 din București. Aceasta a trecut la restructurări în primărie, lucru care deja a stârnit scandal în instituție. Cei trecuți pe linie moartă în Sectorul 1 au atacat deja decizia luată de primar.