În acordurile muzicii ansamblului vocal-instrumental „Floralia”, al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, dirijat de Irina Zamfira Dănilă, ieri s-a deschis Târgul de carte Librex, ajuns la cea de-a 26-a ediție. Publicul, din care au făcut parte autorități locale și județene, scriitori, elevi, cadre didactice și ieșeni pasionați de lectură, au apreciat foarte mult recitalul de muzică veche românească din colecția de foclor a lui Anton Pann, au vizitat expoziția documentară Paul Goma, un scriitor, o conștiință și au participat la lansările de carte trecute pe agenda primei zile a manifestării.

Publicul a avut de ales dintr-o paletă largă de evenimente, agenda reunind lansări de carte, conferinșe, dialoguri pe diferite teme, recitaluri de muzică.

Spre exemplu, editurile „Ştiința” (Chişinău) și „Junimea” (Iași) au prezentat o serie de volume în cadrul evenimentului intitulat „Amiaza cărţilor… fraterne”. Amfitrioni au fost Gheorghe Prini (Chişinău), loan Holban și Lucian Vasiliu (Iaşi), care au prezentat volume semnate de Nicolae Busuioc („Oglinzile cetății”, Colecția „Dialog XXI”), colecția„Literatura din Basarabia. Început de secol XXI” şi cărţi apărute la editurile Arc şi Ştiinţa din Chișinău. Tot ieri a fost lansată şi cartea „Istoria vieţii culturale şi a muzeelor literare ieşene în ultimele decenii comuniste”, de Constantin Parascan. Editura Olimpias dinGalați și-a prezentat colecțiile „Legende”, despre plante, mamifere, și „Limba noastră-i minunată”, de Olimpia Sava. În cadrul unei conferințe, Editura Eikon din București aabordat „Poezia din închisorile comuniste”. Editura Junimea din Iași a readus în atenție un proiect foarte interesant, coordonat de Oltița Cîntec, directorul artistic al teatrului Luceafprul. Este vorba despre lansarea volumului „Henri Berthelot – Jurnal șicorespondență (1916-1919)”. Și pentru că nu există poezie fără muzică, Dănuț Petrișoaia, student la Conservator la clasa lectorului universitar Mihaela Gârlea, a susținut un recital muzical.

Seara s-a încheiat cu un moment de balet intitulat „Circumstanțe coregrafice” și oferit de elevii de la Colegiul Național „Octav Băncilă”.

În cadrul târgului pot fi vizitate și multe expoziții de grafică, design vestimentar, pictură.

La Librex participă 120 de edituri din țară, iar evenimentul reunește peste 200 de evenimente.