România va încerca să producă vaccinul anti-COVID-19 la Institutul ”Cantacuzino”. Premierul Florin Cîțu: Am avut o comunicare cu Comisia Europeană și ne-am arătat disponibilitatea

0
619

Premierul Florin Cîțu a precizat sâmbătă că România va încerca să producă vaccinul anti-COVID-19 în România, la Institutul Național de Cercetare Cantacuzino.

Acesta a menționat că a avut o discuție cu Executivul european despre disponibilitatea de a produce serul. În același timp, Florin Cîțu a afirmat că țara noastră nu va achiziționa vaccinul rusesc Sputnik V.

Întrebat dacă România a discutat cu Rusia sau China pentru a achiziţiona vaccinuri produse de aceste țări, în contextul în care Ungaria a luat două milioane de doze de vaccin Sputnik V, prim-ministrul a declarat că ”nu”. ”România a avut o comunicare cu Comisia Europeană. Vom încerca să producem vaccinul în România, la Cantacuzino. Am trimis o scrisoare, în urma unei întrebări adresate de Comisia Europeană, şi ne-am arătat disponibilitatea de a produce vaccinul în România. Asta este calea pe care mergem noi”, a spus oficialul român, potrivit Digi24.

”Am început discuţiile. Am spus că avem capacitatea. Aşteptăm răspunsul Comisiei Europene în acest sens”, a completat acesta, după ce astăzi a primit cea de-a doua doză a vaccinului anti-COVID-19.

În prezent, România folosește vaccinurile anti-COVID-19 produse de Moderna și Pfizer-BioNTech pentru a imuniza populația.

Vaccinul AstraZeneca este al treilea-lea ser împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România, după ce acesta a primit aprobarea din partea Agenției Europene pentru Medicamente.

Țara noastră ar urma să primească în luna februarie cel puţin 600.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la producătorul AstraZeneca, programările pentru acest tip de vaccin urmând să înceapă din 10 februarie, pentru persoane cu vârste între 18 şi 55 de ani, potrivit mențiunilor premierului. 

Potrivit CaleaEuropeană.ro, până în prezent, Executivul european a stabilit acorduri cu șase producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru aproximativ două miliarde de doze, după cum urmează: Pfizer-BioNTech (600 de milioane), CureVac (405 milioane), AstraZeneca (400 de milioane), Johnson&Johnson (400 de milioane), Sanofi-GSK (300 de milioane) şi Moderna (160 de milioane).

Comisia Europeană a îndeamnat la 19 ianuarie statele membre să intensifice campania de vaccinare împotriva COVID-19. Executivul european a recoamndat statelor membre ca până în martie 2021 cel puțin 80 % dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani și 80 % dintre cadrele medicale și asistenții sociali din fiecare stat membru să fie vaccinați.

De asemenea, până în vara anului 2021, ar trebui ca statele membre să fi vaccinat cel puțin 70 % din populația lor adultă.