Rezultatele admiterii de la UMF. Doi candidaţi au intrat cu 10 la Medicină Generală

0
853

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a publicat rezultatul concursului de admitere dat duminică în condiţii istorice, informează Ziarul de Iași. Aproape 2.400 de studenţi au susţinut în testul grilă de 3 ore în 96 de amfiteatre de la patru universităţi din Iaşi, supravegheaţi de 600 profesori şi alţi angajaţi ai UMF Iaşi. Mediile de admitere nu sunt foarte ridicate, ceea ce arată că, după introducerea celei de-a doua disciplină în examinare, nu doar una singură cum era până în prezent, a crescut şi nivelul de dificultate al testelor.

Astfel, la Facultatea de Medicină Generală, unde a fost şi cea mai mare concurenţă din ţară la universităţile de profil pe locurile de buget, mai exact 4,22 candidaţi / loc bugetat, ultima medie de la buget a fost de 9,11, în timp ce la taxă s-a intrat cu medii mai mari sau egale cu 8,65. Şase zecişti la bacalaureat au vrut să se înscrie la Facultatea de Medicină Generală, doi dintre aceştia având şi nota maximă la testul dat intrând astfel pe primele două poziţii cu media generală 10. În total au fost 11 note de 10 luate la testul grilă de cei care au intrat la Facultatea de Medicină Generală.

Cu excepţia celor care au fost într-o situaţie aparte (au mai urmat o facultate la regim de buget, spre exemplu) şi au intrat automat pe locurile cu taxă, se observă faptul că diferenţa între primul de la taxă şi ultimul a fost de doar 0,46 de puncte la media generală şi 0,50 de sutimi la nota de la testul grilă. Practic, un răspuns greşit la o întrebare putea să schimbe complet clasamentul pentru unul dintre candidaţii, marfa de eroare fiind foarte mică – 187 de persoane au avut mediile cuprinse între cele două intervale.

La Facultatea de Asistenţă Medicală Generală, unde a fost şi cea mai mare concurenţă din universitate – 5.57 candidat / loc bugetat – s-a intrat cu ultima media 8,47 la buget şi la taxă cu 6,2.

La Nutriţie şi Dietetică s-a intrat la buget cu medii mai mari de 8,19, iar la taxă începând cu 5,31, iar mediile de la cele trei specializări de la Facultatea de Medicină Dentară au variat de la 7,73 – cea mai mare la buget la Asistenţă de profilaxie stomatologică – la 5.31, cea mai mică, la taxă, la Tehnică Dentară.

Facultatea de Farmacie, care a avut şi cea mai mică adresabilitate, a avut ultima medie la buget 5,44 şi ultima la taxă 5,5, diferenţa fiind dată de faptul că cei înscrişi la taxă nu pot urma facultatea în regim bugetat.