Proiectul de restaurare a Muzeului “Nicolae Gane”, aproape de finanţare

0
563

Proiectul “Restaurarea Muzeului “Nicolae Gane” Iași” a intrat în etapa de precontractare a finanțării. În această fază, Consiliul Județean (CJ) trebuie să transmită Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est toate documentele necesare pentru semnarea contractului de finanțare.

Din anul 2006, Casa Memorială “Nicolae Gane” este în conservare deoarece structura de rezistență este afectată complet. Suma necesară pentru restaurarea și reintroducerea monumentului istoric în circuitul turistic este de 1,3 milioane euro.

CJ a depus cererea de finanțare în vederea obținerii fondurilor necesare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane.

Casa a fost construită în secolul al XIX-lea și a aparținut scriitorului și omului politic Nicolae Gane, care a ocupat și funcția de primar al Iașului între anii 1872-1911. Începând cu anul 1993, imobilul a devenit muzeu, oferind și posibilitatea amenajării unor spații pentru restaurare carte și atelier foto.