Proiecte de investiții în comuna Plugari .Primarul PNL Paul Mursa își dorește ca locuitorii din comuna Plugari să aibă parte de cele mai bune condiții de viață

0
717

Primarul liberal Paul Mursa: „Prioritatea în acest mandat este cea a accesării de programe în vederea obținerii de fonduri pentru înființarea unei rețele de gaz”

Aflat deja la cel de-al treilea mandat, primarul Paul Mursa își dorește ca locuitorii din comuna Plugari să aibă parte de cele mai bune condiții de viață, scrie presa locală.

Doar în ultimii ani au fost implementate proiecte importante de investiții care țin de infrastructura și dezvoltarea comunei, comunică 7Est.ro. Unul dintre cele mai importante ar fi proiectul care vizează înființarea unei rețele de gaz, investiție care s-ar putea realiza prin obținerea de finanțări prin POIM 2014-2020.

O altă prioritate pentru primar este educația.

Având în vedere condițiile actuale, autoritățile locale speră să beneficieze de programul privind achiziționarea în condițiile legii de către autoritățile publice locale de echipamente din domeniul tehnologiei informației pentru ca toți elevii din comună să poată face cursurile online.

„Întradevăr, mă aflu la începutul mandatului cu numărul trei. Prioritatea în acest mandat, raportat  la  sectorul de dezvoltare al comunei, este cea a accesării de programe în vederea obținerii de fonduri pentru înființarea unei rețele de gaz. Deja am efectuat demersuri în acest sens, consultanții noștri lucrează deja la întocmirea dosarului de finanțare pentru obținerea unei finanțări  prin POIM 2014-2020. Sperăm să ne încadrăm în timp și să punctăm o nouă realizare importantă  deoarece,  gazul este o resursă extrem de importanță și, sperăm noi, să fie accesibilă tutoror într-un timp cât mai scurt”, a declarat primarul Paul Mursa.

Primăria intenționează să implementeze proiecte de crearea unor spații verzi.

„O a doua prioritate a acestui mandat va fi, de asemenea, și crearea unui mediu cât mai sănătos și cât mai benefic pentru a spori calitatea vieții oamenilor.  În acest sens, mă voi axa în acest mandat și pe identificarea spațiilor cu potențial de transformare în parcuri, grădini, zone de arbori și arbuști deoarece, după cum bine știm vegetația și spațiile verzi, pe lângă faptul că influențează starea de bine a oamenilor, au și capacitatea de a absorbi substanțele poluante. Vom îmbina astfel utilul cu plăcutul și vom contribui și la aspectul estetic pe care spatiile verzi îl vor aduce comunei Plugari”, a mai spus Paul Mursa.

Număr mic de infectări

Încă o dovadă a unei bune administrații locale este faptul că rata de infectare cu Sars CoV2 în comuna Plugari este cu mult mai mică față de alte comunități. Încă din primăvară, primăria a luat măsuri pentru a-i informa pe cetățeni cu privire la importanța respectării normelor de protecție sanitară.

„Din fericire, ne aflăm în acest moment la nivelul 0,87 al ratei de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în comuna Plugari. Practic, avem două cazuri confirmate pe teritoriul comunei în ultima săptămână la niște locuitori care lucrează în municipiul Iași. Vreau să cred că am ajuns la această performanță deoarece, într-un sfârșit, oamenii au înțeles amploarea problemei și faptul că prevenția și protecția reprezintă unica noastră șansă să depășim cu bine acest impas în care ne aflăm”, a completat Paul Mursa.

Tocmai de aceea a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență unde s-au luat o serie de măsuri la nivel local.

„Am sistat programul cu publicul, am impus o serie de măsuri comercianților de pe raza comunei, am închis piața din comuna, am interzis evenimentele ce depășeau un număr de 15 persoane în spații închise, precum și alte măsuri referitoare la orice activități care implică formarea de grupuri și aglomerație. De asemenea prin intermediul asistentului comunitar am transmis în comunitate măsurile de prevenție, am avut campanii de informare atât online cât și visual prin afisare de banere, am distribuit produse de igienă și am încercat să transmitem mesajul pe toate căile posibile”, a mai spus primarul.

Educația, o prioritate pentru comună

La nivelul comunei Plugari sunt 390 de elevi, motiv pentru care primăria s-a implicat în sprijinirea actului educațional.

„În această perioadă, din cauza lockdownului pe care întregul mapamond a trebuit să îl aplice, educația se află printre sectoarele care duc greul cel mai mare. Din păcate, cu precădere în sistemul educațional rural,  predarea cursurilor în sistemul de tip online întâmpină o serie de dificultăți deoarece o bună parte dintre elevi nu sunt abonați la serviciile de furnizare internet și, totodată, există familii care nu sunt racordate la curentul electric. În acest sens, am sprijinit școlile din comună cu toate materialele necesare pentru desfășurarea cursurilor cât timp acestea au fost în scenariul verde. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun caz confirmat de infectare cu virusul Sars-Cov-2 printre elevii școlilor din comuna Plugari”.

Primăria a depus un proiect de finanțare pentru achiziția de tablete cu acces la internet pentru ca elevii să poată urma cursurile online.

„În vederea achiziției de tablete cu acces la internet am optat pentru depunerea unui proiect de investiție în cadrul programului privind achiziționarea în condițiile legii de către autoritățile publice locale de echipamente din domeniul tehnologiei informației. Apelul se încheie în februarie 2021 și sperăm să fim printre unitățile administrativ-teritoriale beneficiare ale acestor fonduri. Situația nu ne-a impus până la acest moment achiziția de tablete din fonduri proprii însă, avem o Hotărâre de Consiliul promovată în acest sens și dacă va fi necesar vom face această achiziție”, a mai adăugat primarul Paul Mursa.

Sunt pregătiți de iarnă

Comuna Plugari deja s-a pregătit pentru sezonul de iarnă cu material antiderapant și utilaje.

„Pentru sezonul de iarnă ne pregătim an de an. În primul rând procedăm la montarea parazăpezilor pe drumul județean DJ 282 B Plugari – Boroșoaia, drum care, din păcate, a fost lăsat în paragină de fosta conducere a Consiliului Județean iar, pe acel sector de drum întâmpinăm cele mai mari probleme în sezonul de iarnă. Am achiziționat încă din primul mandat un buldoexcavator și o lamă de zăpadă și cu acestea intervenim de fiecare dată când este nevoie atât pe drumul județean cât și pe drumurile comunale. Avem achiziționate materiale antiderapant iar, personalul din cadrul departamentului SVSU cât și cel de la gospodărire comunală este pregătit să intervină în caz de nevoie. Sperăm să ne descurcăm și în acest an cel puțin la fel de bine ca în anii  trecuți și să depășim iarna fără incidente”, a conchis primarul.