Profesori ieşeni, revoltaţi de ultima decizie a Ministrului Educaţiei

0
293

Sindicaliştii ieşeni din educaţie critică în termeni duri Ordinul 4004 din 14.05.2019 prin care s-ar sugera nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti privind drepturile câştigate în instanţă.

Redăm comunicatul transmis de USLIP Iaşi:

După 4-5 ani de la câștigarea de către sindicatele din învățământ a hotărârilor judecătorești privind plata dobânzilor, aferente diferențelor câștigate pentru anii 2008-2011, Ministerul Educației Naționale a transmis în teritoriu Ordinul 4004 din 14.05.2019.

Așa cum deja am început să fim obișnuiți și acest act normativ încalcă principiile fundamentale ale statului de drept. Astfel, fără niciun fel de temei se sugerează nerespectarea hotărârilor judecătorești și se cere prin note de informare către ISJ-uri refacerea în doar 24 de ore a sumelor rezultate în urma calculelor privind plata dobânzilor legale.

Fără nici o logică juridică, în Ordinul la care am făcut referire sunt făcute responsabile pentru modul de calcul Consiliile de Administrație și Sindicatele prin Liderii de Sindicat, deși dispozitivele hotărârilor judecătorești sunt foarte clare atât în ceea ce privește perioada de plată cât și natura dobânzii care trebuie plătită.

USLIP IAȘI a trimis astăzi în toate unitățile școlare ale județului Iași punctul de vedere privind modul de calcul care este în conformitate cu Ordonanța nr.13/2011 și dispozitivele hotărârilor judecătorești.

Mai precizăm că în ultimii 3 ani Ministerul Educației Naționale a cerut de cel puțin 4 ori fiecărui județ suma totală pentru plata acestor hotărâri.

Așa cum am afirmat și ieri, 15.05.2019, USLIP IAȘI va ataca pe nelegalitate Ordinul 4004 în momentul apariției acestuia în Monitorul Oficial.

Cu stimă,
Laviniu Lăcustă 
Președinte USLIP IAȘI