Primul magazin din zona Moldovei care acceptă plata cu Bitcoin s-a deschis la Iași

0
751

Un magazin din Iași acceptă plata cu criptomonede, fiind singurul de acest fel din zona Moldovei. Clienții pot plăti cu Bitcoin și eGold la cumpărăturile online, iar în scurt timp vor putea face și plata în magazin, la POS. Magazinul din Iași este unul dintre cei mai mari retaileri de mobilă de lux din zona Moldovei, potrivit unui articol bzi.ro.

Cumpărăturile pot fi plătite cu moneda viitorului și în Iași. După ce au fost achiziționate cu criptomonede case sau cafea, în diverse județe din țară, acum și cumpărăturile online pot fi plătite cu Bitcoin. Clientul plătește în criptomoneda aleasă, apoi criptomoneda intră în procesatorul de plăți, care apoi trimite în conturile firmei echivalentul în lei. Potrivit lui Ștefan Grigoriu, director tehnic în cadrul firmei RomConfort, clienții pot plăti acum online, iar în curând plata poate fi făcută și în magazin, la POS.

Avem o perioadă de aproximativ 1 an și jumătate, avem un plan de digitalizare, iar acum suntem în punctul culminant, și anume plata cu criptomonede. Bitcoin este cel mai cunoscut din domeniu, iar tehnologia din spate este una dintre cele mai fascinante. Avem două metode de plată. Una este Bitcoin, cea mai cunoscută și cea mai utilizată, iar a doua este eGold, moneda românească, una dintre cele mai puternice monede din lume. Puțină lume știe că România are o astfel de monedă. A fost mai mult o curiozitate și o dorință de-a noastră de a merge în zona respectivă, pentru că ne gândim să venim cu tehnologie cât mai nouă. În momentul acesta, tehnologia descentralizată este cea mai nouă tehnologie existentă pe piața financiară”, susține Ștefan Grigoriu, director tehnic în cadrul firmei RomConfort.

Ștefan Grigoriu: „Criptomonedele vor fi utilizate de tot mai multe persoane. Românii sunt în topul țărilor a căror populație deține criptomonede”

Absolvent al Facultății de Informatică din Iași, Ștefan Grigoriu susține că plata cu Bitcoin este viitorul.

Criptomonedele vor fi utilizate de tot mai multe persoane. Este susținută și de Tesla, iar românii sunt în topul țărilor a căror populație deține criptomonede. Noi avem un procent de 12 la sută din numărul total al persoanelor cu studii superioare care dețin criptomonede. A fost o necesitate, pe perioada pandemiei, întreaga operațiune de digitalizare, pentru că a scăzut mult numărul de vizitatori în showroom și astfel am exploatat zona de online atât pe marketing, cât și pe dezvoltare. Plata prin criptomonede se face doar pe site, momentan. Urmează să fie implementată și în showroom.

La opțiunile de plată de pe site există card bancar sau plata cu criptomonede. La o astfel de plată se generează un cod QR, care prin aplicația utilizatorilor ce dețin aceste monede se face tranzacția automată. Încă nu au fost făcute plăți, pentru că implementarea acestei tehnologii s-a făcut acum două zile. Digitalizarea ne-a ajutat foarte mult, chiar interesul este foarte mare. Feedback-ul, vizavi de site, este foarte bun. În prima lună a lansării site-ului, în septembrie 2020, am avut o singură comandă, lumea nu prea știa că suntem și pe online. Acum avem o medie de 10-15 comenzi pe lună, ceea ce e foarte mult pentru noi, având în vedere produsele de lux pe care le vindem”, a declarat Ștefan Grigoriu.

O nouă monedă virtuală a fost lansată de o firmă din Sibiu, fiind vorba despre eGold (EGLD)

Bitcoin este un sistem de plată electronică descentralizat și o monedă digitală (criptomonedă) open source creată în 2009 de Satoshi Nakamoto. Moneda virtuală Bitcoin a depășit pentru prima dată valoarea de 30.000 de dolari, pentru o unitate, la începutul acestui an. La începutul lui 2020, o unitate bitcoin se tranzacționa la aproximativ 8.000 de dolari, iar din primăvară, când a izbucnit pandemia de coronavirus, a scăzut la 4.000 de dolari. În toamna anului 2020, Bitcoin s-a apreciat semnificativ, datorită cererii din partea marilor investitori, atrași de potențialul unor câștiguri rapide, și a așteptărilor că va deveni o metodă de plată de bază. Bitcoin este cea mai importantă monedă digitală, cu o cotă de piață de aproape 70 la sută. Moneda digitală eGold (EGLD) a fost lansată de sibienii de la compania Elrond Network și la începutul acestui an se tranzacționa la o valoare de 59 de dolari.