Primarul Mihai Chirica și ministrul Costel Alexe cer regionalizarea României: „Regiunea de Nord-Est a rămas cea mai săracă din Uniunea Europeană”. Iașul va avea un birou permanent la Bruxelles

0
1331

Primarul Mihai Chirica și ministrul Costel Alexe, însoțiți de europarlamentarul Siegfried Mureșan, au atras atenția asupra importanței regionalizării României. Aceștia au solicitat descentralizarea deciziilor administrative luate de la București, susținând că regiunea de Nord-Est a României a ajuns cea mai săracă din Uniunea Europeană. „Solicităm descentralizarea deciziei publice dinspre autoritățile centrale spre cele locale, încercăm să promovăm interesele regiunii de Nord-Est, cea mai săracă regiune din partea de est a Europei”, a spus primarul Mihai Chirica. Autoritățile au anunțat faptul că, începând din acest an, Iașul va avea o reprezentanță permanentă la Bruxelles pentru a ușura atragerea fondurilor europene.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, și Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, însoțiți de europarlamentarul Siegfried Mureșan, venit într-o vizită la Iași, au solicitat descentralizarea deciziilor administrative luate până acum în capitala țării și regionalizarea României. Aceștia au susținut faptul că regiunea de Nord-Est a țării a ajus cea mai săracă din Uniunea Europeană, iar asta tocmai din cauza modului în care au fost gestionate fondurile de la București în ultimii ani.

„Nu o să vă ascund faptul că solicităm o susținere continuă asupra procesului de descentralizare a deciziei publice dinspre autoritățile centrale spre cele locale. Să spun așa într-un termen mai plastic, «împingând decizia la firul ierbii», la nivelul celui care reprezintă de fapt elementul de bază a acestei comunități românești – a cetățeanului, și încercarea de a promova interesele regiunii de Nord-Est, ca cea mai săracă regiune din partea de Est a Europei, către Bruxelles pentru a susține proiectele mari de infrastructură”, a spus primarul Mihai Chirica.

Iașul are cea mai accelerată dezvoltare din regiunea Nord-Est

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, și primarul municipiului Iași au profitat de vizita la Iași a europarlamentarului Siegfried Mureșan pentru a forța la nivelul UE atragerea fondurilor în cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană .

„Îl invit pe domnul Siegfried Mureșan la primăria municipiului nostru, capitală istorică a României, o emblemă, spunem noi, care ne face cinste, dar de care va trebui să avem în aceeași manieră și grijă, ca să ne reprezinte și pe viitor cu succes și care, sigur, poate reprezenta un punct de sprijin pentru dezvoltarea întregii regiuni de Nord-Est. Fondurile europene au reprezentat principala sursă de finanțare a programelor de dezvoltare pentru municipiul Iași în ultima perioadă. A fost rampa de lansare a noului brand de oraș, oraș al IT-ului. Este știut faptul că Iașul este orașul cu cel mai mare ritm de creștere din regiuna Nord-Est și mai ales din domeniul IT. Acest lucru s-a văzut și în nivelul de trai comparativ cu alte orașe din regiunea Nord-Est”, a mai explicat primarul municipiului Iași.

„Iașul va avea o reprezentanță permanentă la Bruxelles”

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat faptul că Iașul va avea o reprezentanță permanentă la Bruxelles odată cu crearea unui birou începând din această toamnă, iar cu ajutorul europarlamentarului Siegfried Mureșan se va accelera și realizarea autostrăzii Iași – Târgu Mureș – Ungheni care va duce la dezvoltarea Regiunii de Nord-Est.

„Siegfried Mureșan este și președintele comisiei din Parlamentul European pentru relația cu Republica Moldova și vreau să cred că această lucrare de infrastructură, podul de la Ungheni, Iași – Tg. Neamț și apoi spre Tg. Mureș să reprezinte racordarea din punct de vedere economic, și nu numai, a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Îmi asum faptul că după data de 27 septembrie, împreună cu ceilalți colegi din administrația publică locală și județeană, cu sprijinul colegilor din PPE, să deschidem acea reprezentanță a Iașului la Bruxelles tocmai pentru a fi mai aproape și de decizie, dar mai ales de fondurile atât de necesare județului nostru”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Regionalizarea a fost începută deja la nivel teoretic

În cadrul întâlnirii care a avut loc pe 6 septembrie la Palatul Roznovanu între Mihai Chirica, Costel Alexe și europarlamentarul Siegfried Mureșan a participat și Alin Marius Andrieș, profesor universitar, specialist în finanțe, care candidează pe o funcție de consilier local din partea PNL.

„Guvernul României și PNL prin reprezentanții săi și-au asumat acest obiectiv de dezvoltare regională, de dezvoltare eceonomică, și s-au făcut deja câțiva pași. S-a făcut un prim pas prin descentralizare în sensul că Programul Operațional Regional a început demersurile pentru a fi la fel ca o autoritate de management a agențiilor de dezvoltare regională, în speță ADR Nord-Est. Descentralizarea va și obliga. Este important să aduci banii cât mai aproape de beneficiarii finali, dar în același timp trebuie responsabilizați și aceștia în așa fel ca ei să nu mai aștepte. Trebuie să aibă inițiative, iar una dintre aceste inițiative este înființarea acestui birou de reprezentare la Bruxelles pentru Iași. Este important să ai acces la informații în timp real”, a explicat ec. Alin Andrieș.

Iașul a atras fonduri de 217 milioane euro și vrea bani din fondul de reziliență al U.E.

La nivelul municipiului Iași au fost atrase până acum fonduri europene în valoare de 217 milioane de euro, bani care se derulează și se consumă în momentul de față. Autoritățile încearcă acum să atragă și fondurile speciale puse la dispoziție de UE pentru redresarea economică după criza cauzată de Coronavirus și care ar ajuta la descentralizarea României.

„Există Fondul european de redresare și reziliență care a apărut după pandemia Coronavirus în valoare de 750 miliarde de euro, iar 33 de miliarde sunt pentru România. Primarul Mihai Chirica și ministrul Costel Alexe au îmbrățișat prioritățile Uniunii Europene, care sunt în primul rând de digitalizare. Există și intenția clară de a deschide un birou permanent la Bruxelles și voi sprijini cu tot ce voi putea pentru ca Iașul să fie cât mai prezent în capitala europeană”, a explicat europarlamentarul Siegfried Mureșan.