Primăria Municipiului Iași desfășoară o campanie de promovare a literaturii spaniole în mijloacele de transport din Iași

0
70

Ambasada Spaniei la București, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, Compania de Transport Public Iași, Asociația Pasionaților de Transport Public „Tramclub” Iași și Editura Polirom, organizează un proiect pentru promovarea literaturii spaniole în mijloacele de transport din municipiul Iași. Evenimentul va avea loc pe data de 23 aprilie 2021, potrivit bzi.ro.

Pe data de 23 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții și a Limbii Spaniole, eveniment ce va fi marcat în acest an și la Iași. Proiectul este organizat de Ambasada Spaniei la București, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, Compania de Transport Public Iași, Asociația Pasionaților de Transport Public „Tramclub” Iași și Editura Polirom.

Începând cu 19 aprilie 2021 și până pe data de 23 aprilie 2021 se va desfășura o amplă campanie de promovare a literaturii spaniole în mijloacele de transport din municipiul Iași. La eveniment vor participa 5 tramvaie personalizate de membrii Asociației „Tramclub”.

„Ziua Internațională a Cărții și a Limbii Spaniole va fi marcată anul acesta la Iași printr-o inedită campanie de promovare a literaturii spaniole în tramvaiele ieșene. În municipiu vor circula 15 tramvaie în interiorul cărora vor fi expuse mai multe afișe cu texte literare ilustrate, selectate din operele unor renumiți scriitori spanioli contemporani. Lansarea proiectului va avea loc vineri, 23 aprilie 2021, și va fi marcată prin organizarea unei parade a tramvaielor care vor circula fără oprire în stații, începând cu ora 12:00. Rutele pe care vor circula sunt: Rond Copou (Agronomie) – Palatul Culturii – Rond Baza 3. Convoiul va fi alcătuit din cinci dintre cele mai reprezentative tramvaie personalizate tematic în cadrul proiectlui «Iași – orașul tramvaielor pictate», după cum urmează: Tramvaiul Coworking, Tramvaiul Tinerilor, Tramvaiul Educației, Tramvaiul Artelor și Tramvaiul Literaturii”, au precizat reprezentanții Primăriei municipiului Iași.

Principalul scop al campaniei „Călătorește și…citește!” este promovarea literaturii spaniole în rândul publicului larg, oferindu-le ieșenilor ocazia de a experimenta scurte momente de lectură. Campania prezintă fragmente din operele unor scriitori spanioli de renume mondial precum Carlos Ruiz Zafón, considerat unul dintre cei mai importanți autori contemporani și cel mai citit autor spaniol, după Miguel de Cervantes, Dolores Redondo, Javier Marías sau Milena Busquets. Afișele care vor fi expuse în tramvaie, pe lângă fragmentele atent selecționate, conțin ilustrații special realizate pentru această campanie de doi talentați artiști din România și Spania. Este vorba despre românca Evelin Bundur și spaniolul Fernando Vicente, autor al mai multor ilustrații create pentru campania literară similară, desfășurată la Madrid.

„După ce anul trecut literatura spaniolă a inundat vagoanele metroului din București, campania ajunge anul acesta la Iași. Astfel, locuitorii orașului, și nu numai, sunt invitați să se bucure de literatură spaniolă într-un spațiu mai puțin obișnuit, acolo unde liniile de tramvai intersectează creația literară și artele vizuale, transformând călătoria cu acest vehicul într-o plimbare imaginară prin lumea cărților. În felul acesta, tramvaiul devine un loc de întâlnire cu literatura, călătorii având posibilitatea de a descoperi sau redescoperi autori, personaje și opere cu ajutorul textelor ilustrate”, au mai precizat reprezentanții Primăriei.