Primăria Iaşi a pierdut, definitiv, „Micul Trianon”!

0
1535

Sediul Centrului Culturat Francez a fost achiziţionat de patronul Iulius Grup pentru 1,5 milioane euro. Si municipalitatea ieşeană se pregătea să achite aceeaşi sumă, numai că proiectul de hotărâre vizând achiziţia imobilului a fost respins de plenul Consiliului Local

Lovitură imobiliară dată de dezvoltatorului ansamblului Palas. Pentru 1,5 milioane de euro, Iulian Dascălu, prin Iulius Real Estate, a achiziţionat Casa Racoviţă, imobil în care îşi desfăşoară activitatea Institutul Francez din Iaşi. Monumentul istoric de pe Bulevardul Carol are o suprafaţă construită de circa 700 mp, iar terenul aferent ajunge la aproape 3.000 metri pătraţi. Acelaşi imobil fusese vânat în trecut şi de Primăria Iaşi. Municipalitatea a început demersurile de achiziţie a Casei Racoviţă încă din 2015, Mihai Chirica anuţând în urmă cu doi ani că au fost iniţiate demersurile de preluare, conform dreptului de preemţiune, a imobilului în care funcţionează Institutul Francez. „Am discutat personal cu proprietarul, care locuieşte în Franţa, la Paris. I-am spus că, fiind vorba de un monument istoric, ne exercităm un drept specific unei autorităţi locale. Este o măsură importantă de reîntregire a patrimoniului cultural ieşean. Sperăm să fie un succes”,  declara atunci edilul-şef al Iaşului.

 S-au opus liberalii

Ulterior, însă, proiectul de patrimoniu privind cumpărarea de către Primăria Iaşi a Casei Racoviţă a fost respins de consilierii PNL. Liberalii au susţinut că imobilul suspus achiziţiei nu impune nici o grabă, nici prin preţ şi nici prin urgenţa temporară, invocând faptul că Centrul Cultural Francez mai are 18 luni (2019) ca perioadă de habitaţie în acea clădire, timp în care ori se poate renegocia preţul, fie se poate identifica o altă locaţie. Pe aceste considerente, Primăria Iaşi s-a repliat, intenţionând să mute Institutul Cultural Francez în viitorul Centru Cultural European, ce urmează a se înfiinţa în Palatul Braunstein.

 Istoria unei bijuterii arhitecturale

Supranumit şi „Micul Trianon” graţie stilul său eclectic, edificiul care găzduieşte Institutul Francez a fost ridicat în perioada 1850-1870, fiind menţionat documentar abia în 1905 când profesorul A. C. Cuza, proprietarul său din acel moment, a cerut autorizaţia de a-l repara, ca urmare a stricăciunilor suferite cu ocazia cutremurului din 1899. În 1916 şi 1926, noul proprietar, Nicolae A. Racoviţă, realizează renovări şi extinderi a „Micului Trianon”. Începând cu 1946, imobilul a fost declarat „utilitate publica”, familia Racoviţă fiind expropriată. Clădirea a servit drept sediu pentru diverse instituţii subordonate Ministerului Educaţiei sau Politehnicii, apoi Ministerului Culturii (secţia de fotbal a Clubului Sportiv Municipal Studenţesc în anii 50, Casa de Cultură a Uniunii Studenţilor Comunişti în anii 60, Şcoala Populară de Arte – 1980-1991). Din 19 Aprilie 1991, în clădire a început să funcţioneze Centrul Cultural Francez, iar în 2002 familia Racoviţă a reintrat în posesia casei.