Premierul Ludovic Orban anunță că planul de susținere a economiei post-pandemie va fi lansat în maximum zece zile. Acesta va cuprinde ajutoare de stat pentru companiile mari, investiții green field și granturi pentru IMM-uri

0
193

Premierul Ludovic Orban a anunțat că planul de susținere a economiei va fi lansat în maximum zece zile.

Potrivit declarațiilor făcute de șeful Guvernului duminică seara la România TV, planul cuprinde o schemă de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru companiile mari, care nu sunt IMM-uri, regândirea schemei de ajutor de stat pentru investiţiile green field pentru a stimula cât mai mult investiţiile făcute de la firul ierbii și un plan de granturi pentru IMM-uri.

”Pregătim acum un program foarte mare de susţinere a economiei, pe lângă toate măsurile pe care le-am luat. (…) Pe scurt, în planul pe care îl pregătim şi pe care îl vom lansa în maxim 10 zile, pregătim schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru companiile mari, care nu sunt IMM-uri, care nu se încadrează în categoria de IMM-uri, pentru a injecta resurse financiare în aceste companii, pentru a le susţine investiţiile şi pentru a le susţine capitalul de lucru, regândirea schemei de ajutor de stat pentru investiţiile green field pentru a stimula cât mai mult investiţiile făcute de la firul ierbii, fie de companii care vor să vină în România, fie de companii care sunt prezente în România, dar vor să dezvolte capacităţi noi de producţie. Punem la punct un întreg plan de granturi pentru IMM-uri. Deocamdată încă nu avem resurse financiare suplimentare de la nivel european, ele urmează să vină prin Recovery Fund, prin programul SURE, prin programul React EU. Pentru fiecare urmărim ce putem finanţa, care este sistemul prin care ni se alocă resursele respective, să vedem cum putem direcţiona banii spre acele zone care să ne genereze dezvoltare economică”, a spus Ludovic Orban, citat de Agerpres.

La 12 iunie, România a adoptat un memorandum privind implementarea programului SURE de 100 de miliarde de euro, prin care România va avea acces până la 5 miliarde de euro pentru cheltuieli efectuate pe perioada stării de urgenţă şi de alertă, dar şi ulterior, ca urmare a efectelor în domeniul social şi economic generate de pandemia COVID-19.

SURE face parte din pachetul de sprijin de urgență conceput pentru a face față impactului economic al crizei provocate de noul coronavirus, acesta fiind instrument temporar care să îi ajute pe lucrători să-și păstreze locul de muncă pe timpul crizei.

De asemenea, România va avea la dispoziție încă 1,5 miliarde euro din facilitatea de finanţare REACT-EU, parte a planului ”viitoarei generații UE” de 750 de miliarde de euro, România ar urma să primească până la 33 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi, bani care se vor adăuga alocărilor bugetare destinate țării noastre în cadrul bugetului multianual al Uniunii Europene pentru următorii șapte ani.

Inițiativa REACT-EU va avea o anvelopă bugetară totală de 55 de miliarde de euro, o sumă care vine în completarea fodurilor destinate politicii de coeziune, până în anul 2022, pentru a atenua șocul socio-economic al crizei, în special nivelul șomajului în rândul tinerilor și prosperitatea relativă a statelor membre.

Premierul a indicat că, în luna mai, numărul de angajaţi cu contracte de muncă este aproape egal cu cel din 2019, fiind cu doar 14.000 de astfel de angajaţi în minus