Omul lui Ponta, deputatul zero de Iași, Nicolae Bănicioiu, dat pe mâna procurorilor. Parlamentarul PRO România și-a pierdut imunitatea

0
1963

Deputații au votat marți, cu o majoritate covârșitoare, pentru ridicarea imunităţii deputatului Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii și al Tineretului în Guvernul Ponta, în cazul căruia DNA a cerut urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată. S-au înregistrat 202 voturi ”pentru” și 12 voturi ”contra”.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea, a trimis Camerei Deputaţilor, miercurea trecută, o scrisoare prin care transmite solicitarea DNA în vederea exercitării dreptului de a cere urmărirea penală faţă de deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru. Faptele de care este acuzat s-ar fi petrecut în perioada 2012-2014 şi 2014-2015, când Bănicioiu a fost ministru.

Reamintim că Nicolae Bănicioiu a fost ales parlamentar de Iași în 2016 pe listele PSD, dezertând, mai apoi, în sânul PRO România. În Parlamentul României acesta a fost cel mai inactiv deputat. În patru ani de mandat, acesta a avut doar două interpelări, și acelea abia în 2020, din opoziție. În total, Bănicioiu are 7 minute și 22 secunde vorbite în Parlamentul României!

Ce acuzații i se aduc

Procurorii îl acuză pe Bănicioiu că, în perioada 2012-2014, când era ministru al Tineretului, ar fi cerut și primit 1,29 milioane de lei de doi oameni de afaceri pentru că l-ar fi influențat pe ministrul Sănătății de atunci să numească pe post de manageri de spitale anumite persoane agreate de respectivii afaceriști. Mai mult, procurorii susțin că Bănicioiu ar fi primit și o altă mită, de 2,6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri, după ce a devenit ministru al Sănătății, în perioada 2014 – 2015.

Miza numirilor de manageri era alocarea de sume de bani către respectivele spitale cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare. Nicolae Bănicioiu a fost ministru al Tineretului în Guvernul Ponta în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, iar în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015 a fost ministru al Sănătății.