„Oameni noi” în politică. Ce foşti social-democraţi propune partidul lui Barna ca prefecţi şi subprefecţi

0
336

Stabilirea prefecţilor şi subprefecţilor de către USR a arătat că partidul a ales să pună în unele cazuri membri care au trecut prin PSD sau PNL, chiar dacă mult timp a susţinut că e nevoie de oameni noi în politică, conform unui articol publicat de adevărul.ro.

Conducerea USR a validat propunerile filialelor pentru funcţiile de prefect şi subprefect, adică nu mai puţin de 30 de membri de partid, după ce cu o săptămână în urmă PLUS deja tranşase cine sunt oamenii lor pentru această categorie de funcţii publice. Printre propunerile USR, mai multe persoane sunt foşti membri PSD sau au avut legături apropiate cu social-democraţii, iar uneori şi cu liberalii, fiind oameni de încredere ai acestora, cu toate că partidul condus de Dan Barna a promis că va aduce oameni care nu au făcut politică şi nu au trecut prin alte partide. Însă această promisiune era din perioada campaniei. „Resursa umană la nivel de filiale e mai slabă decât ne-am aşteptat. Nu poţi să găseşti peste noapte oameni în toate funcţiile pe care le-am primit”, a declarat unul dintre liderii USR din teritoriu. Pe scurt, ajungerea la putere i-a cam luat pe nepregătite pe cei din USR, deşi aşteptau să facă parte din echipa de guvernare.

Bun pentru numire: 3%, 5%, acum subprefect

Noul subprefect al USR din Olt, Fănel Bădici, a fost membru PSD în trecut, fiind candidat pentru Consiliul Local al localităţii Izbiceni în 2012, pe vremea USL. Între timp, Bădici şi-a schimbat orientarea ideologică. Acesta a intrat în USR după alegerile parlamentare din 2016 şi din februarie 2020 este preşedintele USR Olt. La localele din septembrie, Fănel Bădici a candidat pentru şefia Consiliului Judeţean Olt, dar n-a avut nicio şansă să câştige această funcţie, luând 2,86% la nivel judeţean. De altfel, organizaţia condusă de el nu a reuşit să câştige vreo primărie. Trei luni mai târziu a deschis lista USR pentru Camera Deputaţilor din acelaşi judeţ. Nu a avut prea mult noroc nici de această dată, partidul condus de el luând puţin peste 5%. Însă a treia candidatură, cea internă pentru funcţia de subprefect, a fost cu final fericit.

În judeţul Arad, propunerea de subprefect este Vasile Catană, USR-ist care a trecut prin PSD, dar care a fost reevaluat de formaţiunea condusă de Dan Barna. „A trecut prin toate filtrele USR. A fost doi ani doar voluntar înainte de a se înscrie în partid, a muncit mult şi a primit derogare pentru a fi acceptat membru. Nu cred că este o problemă cu această nominalizare, este un om valoros. Şi PSD are oameni valoroşi”, a spus Răzvan Anghel, preşedinte USR Arad, potrivit Agerpres. În acest judeţ, prefectul va fi dat de UDMR, potrivit negocierilor politice purtate de coaliţia de guvernare.

Ginere de fost baron PSD, prefect USR

Corneliu Răducan Morega a fost propus de USR-PLUS pentru funcţia de prefect al judeţului Gorj, în urma unui vot din Biroul Naţional USR. Propunerea USR e ginerele lui Ilie Morega, fostul baron PSD din anii 2000. Ilie Morega, socrul propunerii celor din USR, a trecut prin PSD, PRM, PNL şi UNPR, potrivit presei locale, iar din politică a făcut un pas în spate în 2011, după ce a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie. Promovarea lui Morega în partid a avut la bază faptul că avea „bani” şi „influenţă”, după cum i-a anunţat şeful filialei judeţene a USR, Radu Miruţă, pe colegii din partid, în toamna trecută, când noul prefect era pus primul pe lista pentru Senat.

USR nu s-a orientat doar la oameni care au trecut prin PSD sau apropiaţi de social-democraţi, ci au apelat şi la liberali. Este cazul propunerii de prefect pentru Galaţi, Gabriel Panaitescu, persoană care a mai ocupat această funcţie, fiind sprijinit de liberali. De altfel, acesta e considerat un apropiat al lui Victor Paul Dobre, fost lider PNL de Galaţi.

Discutabilă e şi propunerea Felix Bulearcă pentru funcţia de subprefect de Prahova. Potrivit istoricului Marius Oprea, fost şef al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), tatăl USR-istului a lucrat cu Securitatea „făcându-se vinovat de arestarea şi torturarea multor ploieşteni”.

Trecut controversat

Surse din USR precizează pentru „Adevărul” că şi propunerea partidului pentru funcţia de subprefect de Mehedinţi nu ar respecta toate criteriile de integritate. Claudiu Chiriac, omul pe care Dan Barna îl vrea subprefect, a avut o condamnare cu suspendare de un an în 2004, după ce a accidentat un bătrân pe trecerea de pietoni, potrivit unor surse din partid.