O ieşeancă cu un copil epileptic, umilită de comisia de handicap din DGASPC

0
1225

O scenă şocantă s-a petrecut la începutul acestei săptămâni, când o mamă cu un copil suferind de epilepsie a mers la Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Iaşi, în momentul în care a mers să prelungească certificatul de handicap al băiatului. Incidentul a avut loc luni dimineaţă, povesteşte ieşeanca Oana Vasiliu pentru publicaţia newsweek.ro.

“La vârsta de un an, copilul a fost diagnosticat cu epilepsie generalizată idiopatică, diagnostic pus de medicii Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria din Iași, unde am ajuns de mai multe ori cu el, având crize epileptice. Sigur nu știu de la ce a apărut această boală. Medicii mi-au explicat că este posibil din cauză că a fost o sarcină gemelară, a fost născut al doilea, nașterea a fost cu probleme foarte mari, iar toate astea ar fi putut declanșa epilepsia. a Comisie am mers, luni, pentru a reînnoi certificatul. Prima data am mers la asistentul social, care a analizat ancheta socială, s-a uitat pe fiecare act din dosar, a vorbit cu copilul, m-a întrebat ce lucrez, în câte camere locuim. Apoi, o doamnă psiholog, tot din cadrul Comisiei, a găsit o neregulă în dosar. Anume că, anul acesta, o altă doamnă psiholog de la Spitalul Socola, acolo unde am mers cu copilul când a trebuit să refac dosarul, a mărit, fără să-i facă niciun test, IQ-ul copilului, lucru care schimbă, automat, încadrarea în gradul de handicap. La acea dată, doamna doctor de la Spitalul Socola din Iași mi-a spus că s-a întâmplat această evoluție pentru că m-am ocupat de copil, că am stat lângă el la școală, că am lucrat mult cu el și că așa ar fi crescut acest coeficient de inteligență”, a declarat ieşeanca pentru newsweek.ro

Potrivit acesteia, lucrurile s-au complicat din momentul în care a fost trimisă la neurolog.

“La Comisia din cadrul DGASPC, însă, doamna psiholog a spus că acest lucru este imposibil și că, ținând cont de cum îl evaluează ea pe băiat și de cum arată actele medicale trecute, este imposibil să se întâmple acest lucru într-un an la un copil bolnav de epilepsie. Deci, și aici s-a înțeles problema medicală a băiețelului, apoi am mers cu dosarul la doamna doctor neurolog Georgeta Oprișan, iar aici au apărut problemele. Mi-a reproșat că doamna doctor de la Spitalul Sfânta Maria, care îl supervizează pe copil, nu a scris pe actele medicale câte crize zilnice face băiatul. Ci a scris doar câte am declarat eu că face, adică opt-zece crize pe zi, și că eu mint, că nu am acte doveditoare care să constate numărul de crize. M-a acuzat că sunt o mamă rea, că am venit la Comisie ca să iau bani. Mi-a spus că trebuia să merg și la un alt medic decât cel de la Sfânta Maria la care fusesem, care să constate crizele copilului. I-am explicat că am mers la doi medici, chiar am fost interesată și de o altă opinie, că i-am dat copilului tratamentul care mi s-a indicat, că merg cu el la școală. Este elev în clasa a IV-a și stau cu el la ore, pentru a-l ajuta, copilul făcând des crize de absenteism”, a mai spus Oana Vasiliu.

Medicul neurolog are altă variantă

Contactată de jurnaliştii newsweek.ro, medicul Georgeta Oprişan a explicat că documentele prezentate erau neclare. “Pe parcursul unui an, nu a venit decât cu o internare de la Spitalul de Copii Sfânta Maria, Secția de Neurologie, și cu o scrisoare medicală de la o doamnă doctor din cadrul acestui spital. În aceste acte medicale nu este specificat numărul de crize pe care le are zilnic copilul. În funcție de acest număr, încadrarea în gradul de handicap este diferită. Dacă medical care urmărește copilul nu înregistrează numărul crizelor, nu putem face încadrarea corectă.  Ceea ce au scris medicii care urmăresc copilul au spus că, din declarațiile mamei, copilul face un anumit număr de crize, dar nu este ceva asumat de vreun doctor, așa cum spune legea. Într-un an, doamna trebuia să aibă mai multe bilete de ieșire din spital, dar sunt doar două acte medicale recente, pe care nu este specificat numărul crizelor. Am rugat-o să aducă acte medicale cu prezența crizelor trecute de specialist”, a explicat Georgeta Oprişan.