Nume controversat pe lista PSD Iași pentru Senat: Președintele filialei o susține pe Carmen Dorobăț pe locul doi, deși a fost condamnată anul trecut în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită

0
915

Tensiuni la PSD Iași, care este în febra întocmirii listelor pentru Parlament. Președintele filialei, Maricel Popa, ar urma să deschidă lista pentru Senat, iar locul doi ar urma să fie ocupat de Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.

Problema este că Dorobăț este acuzată de procurorii DNA că ar fi luat mită de la 57 de studenți, Tribunalul Iași a condamnat-o, anul trecut, în acest dosar, la 3 ani cu suspendare iar soțul ei la 2 ani și jumătate.

Decizia ar fi stârnit controverse în plan local, fiind cerută medierea conducerii centrale. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat pe 5 octombrie că nu vor fi candidați cu probleme penale pe listele PSD.

Întrebat dacă, din momentul trimiterii în judecată, un membru PSD poate fi trecut pe listele de candidaţi la parlamentare, Ciolacu a declarat: „În România sunt patru milioane de dosare penale. Nu ştiu câte am eu sau aveţi dvs. O să venim cu precizări. Nu o să fie candidaţi cu probleme penale pe listele PSD. Sunt mai multe propuneri. Totuşi, există prezumţia de nevinovăţie. Dar va fi o decizie politică. Dacă şi cei care sunt deja trimişi în judecată, cei care au o hotărâre a instanţei…voi face ce e mai bine pentru PSD şi pentru societatea românească”.

Context

Tribunalului Iaşi i-a condamnat, în iulie 2019, pe soții Dorobăţ, scrie Ziarul de Iași.

Decizia Tribunalului nu este definitivă. În prezent, se judecă apelul la Curtea de Apel Iași, care ar urma să pronunțe un verdict definitiv pe data de 6 noiembrie.

Carmen şi Gheorghe Dorobăţ au fost condamnaţi la 3 ani de închisoare, respectiv 2 ani şi 3 luni de închisoare, ambele pedepse fiind suspendate. Pe lângă pedepsele principale, judecătorii au mai impus o serie de restricţii celor doi doctori.

În cazul lui Carmen Dorobăţ este vorba de „dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita funcţia de cadru didactic în sistemul public din România şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public“.

Acuzațiile DNA

Judecătorii au mai decis să confişte 5.550 de euro de la Carmen Dorobăţ, respectiv 6.700 de euro de la soţul acesteia.
Carmen şi Gheorghe Dorobăţ au fost trimişi în judecată de DNA, în 2015, după ce, câteva săptămâni, au stat în arest preventiv şi arest la domiciliu. Doctoriţa a fost eliberată mai târziu, în mai 2015, după 3 luni şi o săptămână de privare de libertate. Ulterior, a revenit şi în funcţia de manager al Spitalului de Boli Infecţioase.

Potrivit rechizitoriului, în perioada iunie-iulie 2014, Carmen Dorobăţ ar fi cerut şi primit suma totală de 5.400 de euro, de la 57 de studenţi de la Facultatea de Medicină Dentară. „Această sumă de bani a fost remisă inculpatei în mod direct de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceştia la probele practice şi teoretice ale examenului respectiv şi pentru a le acorda note de promovare de 8 şi 9 în absenţa unei evaluări obiective a tezelor de examinare şi a acordării calificativelor pe baza evaluării obiective“, au precizat procurorii. Aceste informaţii au fost obţinute de anchetatori ulterior reţinerii celor doi soţi, în baza unor denunţuri şi declaraţii semnate de foştii studenţi ai soţilor Dorobăţ.

În ceea ce priveşte sesiunea din ianuarie 2015, anchetatorii au precizat că între 6 şi 30 ianuarie, Gheorghe Dorobăţ ar fi pretins direct sau prin intermediul soţiei câte 100 de euro de la 67 de studenţi de ai săi, din anul III. „Aceşti bani au fost pretinşi şi primiţi de către inculpat pentru a-i promova pe aceştia la probele practice şi teoretice ale examenului de la materia Anestezie Generală şi a le acorda note de promovare de 8 şi 9 fără a ţine seama de calificativele acordate pe baza evaluării obiective“, au arătat anchetatorii.

Citește integral comunicatul DNA la momentul reținerii lui Carmen Dorobăț.