Noi proiecte la Ateneul Naţional din Iaşi – „Artişti în oraş” capătă noi adepți

0
886

Ateneul Național din Iași a pregătit iubitorilor de cultură un program cultural-artistic variat, de această dată, în parteneriat cu Opera Națională Română Iași, Școala Populară de Arte „Titel Popovici” și Casa de Cultură a Studenților din Iași.

Spectacole la sediul instituției, dar și scene deschise către o multitudine de forme artistice și interacțiuni în diverse spații urbane, driver-ul unor proiecte, respectiv „Artiști în Iași”, de asemenea turneul pe litoralul Mării Negre, festivaluri, sunt câteva din subiecte prezentate de Andrei Apreotesei, manager al Ateneului.

„Artişti în oraş” este un proiect inedit lansat de Ateneul Naţional din Iaşi în urmă cu mai mulţi ani. Proiectul continuă în luna septembrie, dar i se alătură încă  trei instituţii de cultură din Iaşi: Opera, Casa de Cultură a Studenţilor şi Şcoala Populară de Arte.

ZiarulEvenimentul.ro relatează că, în cadrul proiectului, artiştii celor patru instituţii în zece zile diferite vor oferi spectacole şi concerte în spaţii neconvenţionale diferite din Iaşi, totul din dorinţa de a facilita accesul la cultură a publicului larg. 

Este un prim pas real, fezabil, spre unul din idealurile şi planurile la care muncim de cinci ani, şi anume, unire prin cultură. O unire a instituţiilor de cultură din Iaşi nu poate decât să ajute decât la o dezvoltare foarte a comunităţii. E un motiv de bucurie, e un motiv de încântare această unire prin cultură. Iată că proiectul pe care l-am derulat în urmă cu 4 ani ajunge la maturitate, la un alt nivel şi graţie acceptului, deschiderii, prieteniei şi înţelepciunii managerilor instituţiilor de cultură şi ca atare dorim să facem un proiect mai mare. Practic, timp de 10 zile diferite ne veţi găsi prin locuri mai mult sau mai puţin convenţionale din oraş, cu spectacole de teatru, de dans, de muzică, concerte, lucruri care credem noi vin să ajute, să bucure ochiul liber. De aceea cred că va fi un eveniment binevenit. Dacă acest proiect se va bucura de succes în rândul ieşenilor îl vom extinde  şi vom mări numărul de evenimente”, a spus managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei.  

Managerul interimar al Operei Naţionale Române din Iaşi, prof. univ. dr Daniel Şandru a declarat la rândul său că nu își doreşte ca parteneriatele încheiate între instituţiile culturale din Iaşi să rămână doar pe hârtie, deoarece sunt importante atât din punct de vedere artistic, cât şi educaţional. 

Nu facem doar parteneriate doar pe hârtie. Ştim că din nefericire aceasta a devenit o practică în societatea românească. Iată că parteneriatul pe care l-am semnat în această vară cu Ateneul Naţional din Iaşi face paşi concreţi. La o săptămână după ce am anunţat derularea unui nou proiect, Matinee la Operă, acum, datorită implicării domnului Apreotesei, venim cu acest nou proiect, Artişti în oraş. Mă bucură că parteneriatul nostru se extinde şi cu Şcoala Populară de Arte, şi Casa de Cultură a Studenţilor. Avem în Iaşi o infrastructură culturală care trebuie evidenţiată. Faptul că managerii a patru instituţii de cultură din Iaşi fac acest prim pas cred că este o notă de deschidere. Din păcate, vreme de un deceniu ONRI a fost închisă tuturor parteneriatelor locale. Cred că această deschidere arătată din primele zile de manager interimar produce deja rezultate. Unul dintre aceste rezultate este acest parteneriat benefic pentru comunitatea ieşeană. Trebuie să acceptăm că societatea noastră s-a modernizat nu doar politic ci şi din perspectiva cunoaşterii şi a educaţiei. Există o dimensiune paideutică pe care ONRI trebuie să şi-o asume. Am făcut-o îndreptându-ne spre copii şi tineret, graţie parteneriatului cu Ateneul Naţional din Iaşi. Facem parteneriatul cu Casa Studenţilor din Iaşi, către mediul academic şi către studenţi în primul rând. O altă deschidere este către copii şi cei interesaţi de cultură, prin intermediul Şcolii Populare de Arte. Trăim într-o societate care se bazează foarte mult pe sfera comunicaţională care nu întotdeauna oferă repere axiologice la care tinerii reuşesc să se raporteze. Ne batem cu acest curent şi de aceea credem că teatrul liric în educarea populaţiei este benefic. Toate aceste proiecte trebuie să fie trans ideologice, trebuie să treacă dincolo de ideile personale pentru că importante sunt instituţiile a căror activitate o coordonăm, artiştii şi publicul. Publicul, cred eu, poate fi mult mai extins decât publicul care vine acum la teatru, Operă, Ateneu sau Casa Studenţilor. Este un public care aşteaptă astfel de evenimente şi manifestări artistice, este un public pe care îl putem educa”, a declarat prof .univ. dr Daniel Şandru.   

Directorul artistic al ONRI, Andrei Fermeşanu, a declarat că este important accesul la cultură a persoanelor care nu îşi permit financiar să plătească un bilet pentru a veni la Operă sau Ateneu ori CCS pentru a vedea spectacolele organizate în timpul unei stagiuni. 

„Acum, efortul conjugat al celor patru instituţii este de foarte bun augur pentru că nu trebuie să ne mai închidem în turnul de fildeş ci trebuie să ieşim în întâmpinarea publicului, mai ales a speranţelor tinere, iar pe cei cărora le mai sclipeşte un duh de scepticism în privinţa aşa ziselor imixtiunilor dintre instituţii le semnalez faptul că nu este un drum corect. Drumul corect este cel al conjugării forţelor, al unirii, al unor rezultate clare. Vom avea pe 10 şi 24 septembrie, în Parcul Copou şi la Pomul Verde, spectacole susţinute de aripa tânără a soliştilor ONRI. Ei vor fi acompaniaţi la pian de colegii din ONRI. De asemenea, va fi organizată o Gală care reuneşte Orchestra de Tineret a municipiului Iaşi, corul ONRI, Corul Marii Uniri de la Ateneul Naţional din Iaşi, Corul de Copii al Municipiului Iaşi, şi solişti ai ONRI, cu prezenţa maestrului Eugen Doga”, a declarat Andrei Fermeşanu, directorul artistic al ONRI.  

În cadrul proiectului „Artişti în oraş”, pe 26 septembrie, 40 de artişti de la ansamblul folcloric Doina Carpaţilor, de la clubul de dans The Sky şi de la clubul Dance vor susţine spectacole pe esplanada Mimoza din cartierul Păcurari. 

Ceea ce este important în acest moment este faptul că instituţiile de cultură din Iaşi şi-au dat mâna pentru a veni în faţa ieşenilor pentru a-şi petrece timpul cât mai plăcut cu un plan cultural artistic variat în care patru instituţii se vor implica în mod direct şi vor veni în diferite locuri pentru ca ieşenii să se poată bucura de petrecerea timpului în mod cât mai plăcut. Casa Studenţilor din Iaşi este partener al acestui proiect iar studenţii sunt nerăbdători să vină în faţa dumneavoastră cu un program cultural cât mai variat, cu momente artistice de muzică, dans”, a declarat directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi, Bogdan Crucianu. 

Spectacole vor fi susţinute şi de elevii Şcolii Populare de Arte. 

Ne onorează să fim uniţi cu toţii prin cultură. Ne pregătim pentru spectacole foarte frumoase în cadrul acestui proiect. Vom organiza spectacole de dans popular, muzică uşoară, jazz şi rock. Toate vor fi susţinute de cursanţii noştri”, a declarat Vlad Baba, directorul Şcolii Populare de Arte.