Târg de mărțișoare în Piața Unirii din Iași – evenimentul va începe pe 24 februarie, de Dragobete

0
1347

Publicul este așteptat la un la târg de mărțișoare în Piața Unirii din Iași. Asociaţia ”ART-Meşteşugurile Prutului” Iaşi, în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova” (CMNM) – Iași, Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (ASIM), Asociația ”Dialog Pentru Dezvoltare” -Iași, Palatul Copiilor – Iași, Centrul de Informare Turistică – Iași, Asociația ASCOR-filiala Iași, organizează manifestarea cultural-interactivă ”Mărțișor-Simbol și Tradiție”.

Bzi.ro scrie că este vorba de ediția a VII-a, care se va desfăşura în perioada 24 februarie (de Dragobete)-2 martie 2022 în Piața Unirii din Iaşi. Vor fi prezenţi peste 30 de meşteri populari atât din Moldova, cât şi din alte zone etnografice ale ţării, precum și din Republica Moldova. Deschiderea oficială: sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 11:00.

Evenimentul se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor sanitare legislative în vigoare privind pandemia de SARS-COV2 (dezinfectant, purtarea măștilor de protecție, distanțarea fizică). Manifestarea vizează promovarea în comunitate a unui frumos obicei și simbol tradițional românesc- Mărțișorul- inclus în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității-UNESCO.

De asemenea, sunt promovați meșterii populari care confecționează acest simbol, respectând toate cerințele etnografice: materii prime, simboluri, tehnică de lucru, cromatica arhaică și actuală. Se vizează și transmiterea către tânăra generație a semnificației mărțișorului tradițional și a tehnicii confecționării acestuia.

Programul cuprinde expunerea de mărțișoare tradiționale sau realizate în spirit tradițional, lucrate de meșteri și creatori populari veniţi la Iași din Moldova, dar si din alte zonele etnografice ale țării, precum si din Republica Moldova.

Află mai multe detalii de pe bzi.ro.