Muniție de război, descoperită în apropiere de Iași – un proiectil din Al Doilea Război Mondial a fost găsit pe câmp la Valea Adâncă

0
1011

O nouă descoperire din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial a fost făcută într-o zonă din apropierea municipiului Iași. Geniștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au fost solicitați să intervină în apoprierea municipiului, pe un teren din zona Valea Adâncă din comuna Miroslava. Geniștii au ridicat un proiectil din perioada războiului, proiectil care urmează a fi detonat în condiții de siguranță. În urmă cu câteva zile, geniștii din cadrul ISU Iași au ridicat o serie de proiectile în zona cartierului Bucium din municipiu.

Geniștii ISU Iași au ridicat un proiectil de calibru 76 milimetri de pe terenul din Valea Adâncă, localitatea Miroslava.

Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de teren în satul Valea Adâncă, comuna Miroslava. În urma intervenției a fost identificat un proiectil exploziv de calibru 76 de milimetri, care a fost ridicat, transportat și depozitat în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au menționat reprezentanții ISU Iași, potrivit bzi.ro.

Recomandări pentru cei care găsesc muniție de război

În plus, pirotehniștii militari din cadrul ISU Iași au și o serie de recomandări în cazul descoperirii unor muniții neexplodate.

Cetățenii trebuie să anunțe de urgență ISU sau Poliția, la numărul de urgență 112, pentru a interveni în vederea ridicării și neutralizării acestor elemente. Nu trebuie să atingă aceste elemente, nu trebuie să le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite. De asemenea, să nu încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice”, au mai transmis reprezentanții ISU Iași.

În plus, reprezentanții ISU au menționat și alte aspecte pe care cetățenii trebuie să le respecte în cazul în care sunt descoperite proiectile provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cetățenii trebuie să nu aprindă focul deschis în apropierea munițiilor descoperite neexplodate; să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente. De asemenea, este strict interzisă folosirea muniției asanate, cu elementele de inițiere active, în scop de învățământ sau pentru prezentarea diferitelor expoziții”, au mai spus cei de la ISU Iași.

În ultima perioadă, geniștii ISU au avut mai multe intervenții de acest gen. O astfel de intervenție a fost cea din zona Popricani, loc unde au avut loc conflicte sâgeroase în urmă cu circa 8 decenii.