Modernizarea sistemului sanitar din subordinea CJ Iași, o prioritate pentru Costel Alexe

0
1386

Ultimele luni au arătat și mai mult societății românești, comunităților, populației, liderilor politici din România, dar și din UE că investițiile în sănătate sunt cea mai importantă componentă a securității umane. Pandemia de coronavirus a scos și mai mult la iveală faptul că nu doar finanțarea sistemului de sănătate trebuie sporită și atent direcționată, dar este nevoie de noi proiecte care să reabiliteze sistemul județean de sănătate, să răspundă nevoilor de astăzi, să fie pregătit pentru creșterea la un milion de pacienți în 2024. Consiliul Județean deține astăzi șase unități spitalicești foarte importante care deservesc întreaga regiune a Moldovei, fapt ce creează o responsabilitate și o atenție deosebită.

Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria”, Spitalul Clinic de Urgențe „Prof. dr. Nicolae Oblu”, Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie „Elena Doamna”, Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie „Cuza Voda”, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, toate acestea trebuie să devină cu adevărat funcționale la standarde europene. Doar două dintre acestea sunt spitale monobloc, care îndeplinesc normative europene de funcționare, celelalte fiind pavilionare și necesitând un flux neadecvat al pacienților, al echipamentelor medicale și al operațiunilor necesare. Trebuie să regândim infrastructura acestora odată cu reabilitarea lor și cu realizarea Spitalului Regional de Urgență Iași în următorii ani. Așa cum s-a putut reabilitarea spitalului de neurochirurgie și a celui de copii, le vom reabilita integral pe toate. Există numeroase cazuri în țară de ansambluri spitalicești noi, cum ar fi cel de la Mioveni. Vom asigura finanțarea europeană pentru dotarea lor la cele mai înalte standarde”, a precizat Costel Alexe, președintele PNL, candidat la șefia Consiliului Județean Iași.

O altă direcție de dezvoltare în zona sănătății este crearea unui Centru medical Integrat clinic universitar pentru situații de urgență și pregătire a medicilor și personalului medical și de intervenție.

Județul Iași are nevoie de un astfel de centru care să asigure intervenția pentru situații de urgență. Pandemia de Coronavirus a scos în evidență că un astfel de ansamblu medical este necesar nu doar pentru pacienți, dar și pregătirea personalului medical, a medicilor și a para-medicilor este o urgență ce nu mai poate fi ocolită sau amânată. Acest centru integrat va putea funcționa ca operator clinic pentru situații de urgență, dar în aceeași măsură poate conduce la îmbunătățirea calității serviciilor medicale, precum şi la dezvoltarea învățământului medical superior. Vom folosi finanțare europeană și vom proiecta construcția lui fie în municipiul Iași, fie în zona metropolitană, ca un instrument indispensabil pentru întregul județ și întreaga regiune a Moldovei.“, a mai spus Costel Alexe.

Dispensarele rurale se află cu mult în urma standardelor europene și a nevoilor populației. Nu doar lipsa medicilor este o gravă problemă, dar și dotarea acestora este cu mult în urmă.

Credem că realizarea de centre multifuncționale, cu ambulatoriu, spații de cazare medicală, săli pentru micile intervenții și pentru consultații multiple pot fi realizate în câteva zone ale județului. Acestea ar putea funcționa ca secții exterioare ale spitalelor din subordinea CJ. Avantajele ar fi acelea că, pentru o bună parte a pacienților, s-ar scurta timpii de intervenție și de acces la servicii medicale, ar degreva ambulatoriile spitalelor din municipiu și ar facilita inclusiv angajarea personalului medical care ar beneficia de condiții de lucru bune și financiar comparabile cu cele din spitalele CJ”, a explicat președintele PNL Iași.

Modernizarea ambulatoriilor de specialitate prin accesarea de programe cu finanțare europeană și stimulente financiare pentru medici şi personal medical care lucrează în mediul rural sunt alte propuneri aflate pe agenda candidatului la conducerea CJ Iași, Costel Alexe.

Tot pandemia de coronavirus a demonstrat cât de importante sunt ambulatoriile atât în perioadele de criză, cât și după trecerea unei epidemii. Realizarea de corturi în fața spitalelor nu este o soluție. Realizarea de ambulatorii cu fluxuri diferite în funcție de categoria spitalelor, cu echipamente de ultimă generație, camere de gardă distincte, trebuie să fie o prioritate în finanțare. Ambulatoriul este plămânul unui spital și acesta este fundamental pentru fluxul de pacienți, viteza acestuia, capacitatea de intervenție etc. Consiliul Județean se va implica activ în aducerea medicilor în zonele rurale. Vom aduce la masa discuțiilor primarii și managerii spitalelor, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, administratorii publici, astfel încât să mărim semnificativ numărul personalului medical care activează în mediul rural. Identificarea sau crearea de oportunități pentru cazare poate fi un prim pas. Stimulentele financiare pot fi, de asemenea, o componentă esențială nu doar printr-o politică guvernamentală.”, a conchis Costel Alexe.