Ministrul Costel Alexe își propune ca, în următorii ani, fiecare cetățean din județul Iași să aibă acces la servicii publice în format online

0
440

În data de 8 septembrie 2020, a avut loc la Fab Lab Iași o dezbatere pe tema digitalizării și fiscalizării, în care antreprenorii ieșeni au avut ocazia să discute cu ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, dar și cu candidatul la Președinția Consiliului Județean Iași, actual ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.

Ministrul Costel Alexe a declarat: „Discutăm despre digitalizare, despre descentralizare și despre eficientizarea instituțiilor statului român. Eu aș vrea să fac o singură mențiune (…) suntem primul județ din țară care va ajunge la un milion de locuitori, cu cel mai mare municipiu după București și, cu toate acestea, avem practic două lumi în județul nostru. Avem o administrație mai transparentă, mai digitalizată, în Municipiul Iași”, iar, pe de altă parte, menționează acesta, există mediul rural, „în care, în continuare, la primărie se practică metoda dosarului cu șină” .

„Ne propunem ca în anii viitori administrația publică județeană să creeze cadrul prin intermediul căruia fiecare dintre noi, cetățeți ai județului Iași, fie că locuim în municipiul Iași, în zona metropolitană sau la Scobinți ori Ciortești, să avem acces la serviciile publice, transparent, digitalizat, în format online, pentru a nu mai pierde timpul. Vreau să cred că digitalizarea va ajuta performanța admnistrației publice județene, iar prin acest proces, să aducem mai multe investiții la Iași” – a declarat Costel Alexe.

Ministrul Mediului și-a asumat în programul de guvernare județeană că va înființa centre de excelență pentru industriile creative și de inovare, „astfel încât tot potențialul uriaș pe care îl are județul să fie valorificat și, mai ales, toată energia, determinarea și ambiția tinerilor”, acesta precizând și că „discutăm despre inovare mai mult în acest segment de vârstă”.

Viziunea candidatului la funcția de Președinte al Consiliului Județan Iași, Costel Alexe, coincide cu cea a ministrului Finanțelor.

Prezent la Iași, după ce a dat curs celei de-a unsprezecea invitații pe care Costel Alexe i-a adresat-o, așa cum ambii au menționat, Florin Cîțu s-a arătat încântat de locația Fab Lab Iași, dar și de conceptul pe care îl reprezintă.

În cadrul evenimentului, Florin Cîțu a precizat că „adevărații eroi în România sunt antreprenorii (…) mă refer la cei care sunt exact la început, își fac o afacere, își asumă riscuri, propriul capital și, de multe ori, pierd. Cei mai adevărați antreprenori sunt cei care, după ce pierd, o iau de la capăt, găsesc resurse și nu renunță”, iar, în final, precizează ministrul, rezultatul este remarcabil. „Mi se pare că în România de asta e nevoie. (…) Resursele pe care le are Ministerul de Finanțe sunt puține și, de multe ori, vă fac rău vouă, celor care aveți idei și antreprenorilor, dacă facem programe care sunt finanțate special de minister, fără niciun fel spirit antreprenorial”.

În ceea ce privește digitalizarea, acesta a expus o serie de măsuri pe care le-a întreprins de când ocupă funcția de ministru al finanțelor, respectiv digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală – ANAF, lucrarea exclusiv de la distanță cu Trezoreria (atât instituțiile publice, cât și cele private), interconectarea Ghișeul.ro și SPV (Spațiul Privat Virtual). De asemenea, acesta a menționat că, începând cu acest an, toate taxele pot fi plătite cu ajutorul platformei Ghișeul.ro.

Amintim faptul că ministrul Costel Alexe și-a luat angajamentul că Iașul va fi primul județ din țară care va înrola toate comunele pe platforma Ghișeul.ro.