Mesajul Reprezentantului Special al Guvernului de Ziua Națională a Holocaustului: “Trebuie să cunoaștem adevărul factual în privința crimelor comise împotriva populației evreiești și rome”

0
471

Reprezentantul Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, Alexandru Muraru, a participat activ la Ceremonia de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în cadrul căreia a reafirmat nevoia de acțiuni cu scop informativ și educațional pentru elevii de liceu. Viitorii cetățeni cu drept de vot trebuie să cunoască adevărul cu privire la crimele comise de Statul român și de regimul antonescian împotriva populației evreiești și rome.

A fost propusă revizuirea a trei materii de gimnaziu („Educația socială”, „Istorie” și „Istoria și tradițiile minorităților”) și a două materii de liceu („O istorie a comunismului din România” și „Istoria Evreilor. Holocaustul”).

“În îndeplinirea mandatului meu, de reprezentant special al Guvernului, voi acţiona în sensul promovării şi susţinerii de măsuri legislative şi administrative, astfel încât cei însărcinaţi cu apărarea legii să cunoască şi să-şi însuşească practici şi modele europene relevante pentru a crea proceduri operaţionale, pentru a colecta date şi, în definitiv, pentru a consolida capacitatea de înţelegere a trăsăturilor specifice infracţiunilor de ură cu caracter antisemit şi negare a Holocaustului la nivelul funcţionarilor şi a aparatului de stat însărcinat cu aplicarea legii.” a declarat Alexandru Muraru

În acest scop, reprezentantul Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, Alexandru Muraru, a propus schimbarea programei școlare și reviziuirea manualelor de istorie pentru cunoașterea amănunțită a politicilor de discriminare și exterminare a propriilor cetățeni de către Statul român.

În prezent, manualele de clasa a XIIa menționează superficial evenimentele legate de robia romilor și Holocaust, fără a se insista asupra contextului și fără a fi punctate date esențiale în privința politicilor statale întreprinse pentru discriminarea și exterminarea propriilor cetățeni de etnie evreiască sau romă.

Educația în spiritul toleranței, respectului reciproc și îndepărtarea de fenomenul extremismului politic și ideologic este necesară pentru viitoarea generație de cetățeni cu drept de vot.

Deși Constituția prevede legi împotriva acestor comportamente discriminatorii, fenomenul antisemitismului este încă prezent și trebuie combătut cu fermitate.