Masteratul didactic intră ca program pilot -UAIC va avea 50 de locuri

0
713

După 9 ani de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale, prin care universităţile erau obligate să organizeze programe de masterat didactic pentru pregătirea cadrelor didactice ce urmau să intre în învăţământ, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a demarat în sfârşit programul pilot.

Ministerul a făcut anunţul într-un comunicat de presă în care anunţă că 400 viitori profesori „vor avea acces la formare iniţială de calitate, cu mai multă învăţare practică, cu sprijin din partea unui mentor“, dar în care sunt anunţate doar 300 de locuri, câte 50 la Universitatea Politehnică din Bucureşti, ASE, „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Ovidius din Constanţa, Universitatea din Craiova şi Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Prof. dr. Constantin Cucoş, care este preşedintele Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, a fost şi unul dintre cei implicaţi în creionarea acestui program pilot şi a explicat că unul dintre cele mai mari beneficii ale masteratului didactic este acela că un student cu licenţa absolvită poate să se specializeze în două domenii complementare: română şi engleză sau altă limbă străină, iar pe viitor se va trece dincolo de domeniile strict umaniste – va fi şi istorie sau psihologie.

O astfel de specializare multiplă îi ajută pe tinerii absolvenţi să ocupe mai uşor un post şi să-şi facă orele necesare pentru a-şi asigura norma didactică, dar ajută şi şcolile să ocupe mai uşor unele posturi unde nu au cadre didactice cu tineri care ar avea astfel o specializare mai amplă.

„Îi avem ca public ţintă doar pe cei care vor să se profileze ca viitori profesori, pentru că hiba mare în asta constă: toţi fac cele două niveluri ale modulelor psihopedagogice în prezent, dar nici măcar un sfert nu ajung să profeseze. Or, prin selecţia pe care o vom face, şi va fi una puternică, îi vom viza doar pe cei care se vor îndrepta către o carieră didactică“, a declarat prof.dr. Constantin Cucoş.