Marius Bodea: “Mihai Chirica a neglijat lucrările din Șoseaua Bârnova timp de un an și jumătate”

0
284

Deputatul PNL, Marius Bodea, consideră că principala vină pentru întârzierea lucrărilor la Şoseaua Bârnova o poartă primarul Iaşului, Mihai Chirica, în calitate de administrator al patrimoniului public.

“Delgaz Grid, Apavital, Conest, Viarom, indiferent cine execută lucrări în infrastructura urbană, trebuie să știe că orașul are un șef. Din păcate, Iașul nu are acest șef. Mihai Chirica a neglijat lucrările din Șoseaua Bârnova timp de un an și jumătate. Au existat nesincronizări cu consecințe grave între planurile de reabilitare ale Primăriei, Apavital respectiv Delgaz Grid”, a spus Marius Bodea.

Deputatul ieşean a precizat că nu există o sistematizare a planurilor de dezvoltare a orașului şi că ieşenii s-au obişnuit cu lucrări prost executate.

“Nu există o monitorizare riguroasă a lucrărilor și nici acel simț al datoriei față de ieșenii care plătesc impozite. Mihai Chirica și-a pierdut etica profesională, cel puțin, în momentul în care s-a demonstrat că are puternice legături patrimoniale cu firmele care câștigă tot timpul lucrările de construcții în Iași. Toate întârzierile în investițiile publice arată iresponsabilitate și complicități intolerabile. Ieșenii s-au obișnuit cu lucrări banale care se execută în 3-4 ani. Se consideră că această lentoare este normală pentru modul de-a face lucrurile în România. Nimeni nu stă 3 ani după un drum de 2.500 de metri. Trebuie să ne obișnuim că pur și simplu merităm mai mult, că proiecte mari se pot face mult mai rapid”, a mai spus Bodea.

Marius Bodea a mai dat exemplul pasarelei pietonale de la Gară, o altă investiţie care se lasă aştepată.

Primăria dă vina pe DelGaz Grid

Firma DelGaz Grid SA, cea ale cărei intervenții au afectat mai puternic trama stradală, și-a asumat un grafic de lucrări potrivit căruia acestea ar fi trebuit încheiate pe 30 iunie 2018. Acest grafic a însoțit o autorizație de construire eliberată de municipaitate în luna aprilie a acestui an și care viza o investiție în înlocuirea de conducte şi branşamente, însoțită de obligația realizării lucrărilor de refacere a infrastructurii rutiere afectate.

“În urma notificărilor trimise de Primărie referitor la evidentele întârzieri, DelGaz Grid SA a solicitat municipalității o prelungire a termenelor, noul grafic de lucrări fixând data finalizării lucrărilor, inclusiv a celor de reparații, la 1 noiembrie. Cum nici noul grafic nu a fost respectat de DelGaz Grid SA, municipalitatea a trimis furnizorului alte notificări pentru a accelera ritmul lucrărilor. În ultimul răspuns oficial, transmis pe 8 octombrie, DelGaz Grid SA a informat Primăria că la acel moment avea în derulare o procedură de achiziție pentru lucrările de refacere a infrastructurii rutiere afectate de lucrări și că va respecta termenul de 1 noiembrie. În cursul zilei de vineri, 19 octombrie, reprezentanții conducerii DelGaz Grid SA au informat conducerea Primăriei că au încheiat procedura de achiziție menționată, în valoare de circa 1 milion de lei, și au promis că în cursul zilei de astăzi, 22 octombrie, vor emite comanda de începere a lucrărilor de reparații. Potrivit angajamentului conducerii DelGaz Grid SA, aceste lucrări ar urma să dureze între 15 și 30 de zile, în funcție de condițiile meteorologice”, au comunicat reprezentanţii Primăriei Iaşi.