Liviu Brătescu: “Cimitirul Evreiesc a devenit monument istoric”

0
802

Cimitirul evreiesc a primit prin ordinul de ministru cu nr. 3.469/10.12.2020 regimul de monument istoric şi a intrat astfel în rândul obiectivelor de patrimoniu protejate din Iaşi. Au fost clasate ca monumente istorice cu denumirea Cimitirul Evreiesc ca a – ansamblu, cu denumirea Capelă și Divizia eroilor evrei, în categoria m – monument. Codurile aferente din Lista monumentelor istorice sunt: IS-IV-a-A-21181.01 respectiv IS-IV-a-B-21181.02.

Identificarea mecanismelor prin care poate fi recuperată și protejată moștenirea culturală a Iașului a reprezentat unul din obiectivele mele în activitatea de la Ministerul Culturii din ultimul an. Importanţa istorică, memorială și funerară a fost recunoscută și de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii. Poarta de intrare, monumentele victimelor violențelor la care a fost supusă comunitatea evreiască, numărul impresionant de stele şi de monumente funerare individuale cu valoare artistică şi memorialistică fac din Cimitirul Evreiesc de la Iași un ansamblu relevant nu doar pentru istoria orașului, ci pentru a întregii Românii.”, a spus Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Cimitirul Evreiesc din Păcurari a fost înființat în 1881, iar elementele componente adunate aici în cei 140 de ani trebuiau protejate.Cimitirul evreiesc înfiinţat la sfârşitul secolul al XIX-lea cuprinde şi osemintele şi moumentele funerare ale vechiului cimitir din Ciurchi. Aici sunt înmormântate și personalităţi ale comunităţii evreieşti care şi-au adus contribuţia în dezvoltarea oraşului.