Liberalii ieșeni susțin votul în două tururi pentru alegerile locale

0
135

Prim-vicepreședintele PNL Iași, Liviu Brătescu, a făcut precizări cu privire la poziția liberalilor ieșeni pentru alegerile locale de anul viitor, în două tururi.

“Unul dintre subiectele acestor zile este revenirea la votul în două tururi pentru alegerile locale. Este o idee pe care o susțin, din mai multe motive. Unul dintre ele este cel al democrației în sine: am susținut și susțin mai departe ideea de a avea candidați cât mai numeroși, care să răspundă nevoilor cetățenilor. Este un mecanism democratic care ar antrena cetățenii în dezbateri și ar sublinia foarte clar principiul reprezentativității. În cazul alegerilor locale, vorbim de alegeri directe, așa cum avem și în cazul alegerii Președintelui. Știm prea bine că prin aceasta el este cea mai importantă persoană din stat, prin faptul că este depozitarul acestor voturi primite direct. La fel stau lucrurile cu aleșii locali: legitimitatea politică vine direct din votul cetățenilor“, a apreciat Liviu Brătescu.

Prin alegerile locale în două tururi, cetățenii au ocazia să treacă mai mulți candidați ca prin sită, pentru ca în al doilea tur, cu primii doi clasați, să își definitiveze opțiunea, iar astfel s-ar evita soluția din acest moment, în care câștigătorul se bazează în fapt numai pe o fracțiune minusculă a voturilor exprimate. Principiul legitimității este pilonul pe care se bazează această opțiune. Se adaugă ceea ce nu poate fi decât un câștig pentru democrație: ar însemna angrenarea unui număr mai mare de cetățeni în procesul electoral și, indirect, prin opțiunea lor, în actul guvernării.“, a mai spus prim-vicepreședintele PNL Iași