Klaus Iohannis: Strategia de vaccinare anti-COVID-19 va fi aprobată de CSAT. Vaccinul este singura soluție de a pune capăt pandemiei

0
714

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că strategia de vaccinare anti-COVID va fi aprobată într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe care o va convoca în perioada următoare, scrie CaleaEuropeană.ro.

“Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării în şedinţa CSAT pe care o voi convoca în perioada imediat următoare”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, după ce a avut, luni, o şedinţă cu ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, pe tema campaniei de vaccinare anti-COVID-19, considerată o problemă de securitate naţională. 

Șeful statului a subliniat că autoritățile s-au mobilizat foarte bine și, la ora actuală, avem o Strategie de vaccinare anti-COVID, care va fi aprobată în zilele următoare.

“Vreau să subliniez că cele trei ministere – Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne – au colaborat foarte bine pentru stabilirea responsabilităților și a căilor de acțiune, pentru pregătirea corespunzătoare a procedurilor şi asigurarea disponibilității personalului medical pentru derularea procesului de vaccinare în condiții de maximă siguranță”, a spus președintele Iohannis.

Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare împotriva SARS-CoV-2 fac parte: personalul din domeniul sănătății, tot personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției și personalul din domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare și inițierea acestora vor fi stabilite în funcție de aprobarea, producția și alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, folosindu-se o procedură specifică în funcție de vaccin.

Președintele a explicat că vaccinul va fi administrat etapizat populației, la locul de muncă, în centre special amenajate și inclusiv “drive-through”.

De asemenea, șeful statului a subliniat că este nevoie de o campanie de informare, de combatere a informațiilor false și a ținut să precizeze că vaccinurile, odată aprobate de organismele de profil, “sunt sigure, eficiente și reprezintă singura soluție viabilă de a pune capăt acestei pandemii”.

Șeful statului a anunțat încă de vineri că luni va avea o şedinţă cu miniştrii Apărării, Sănătăţii şi de Interne pentru a clarifica aspectele care ţin de campania de vaccinare anti-COVID ca şi chestiune de securitate naţională.

România va beneficia pentru început de 10 milioane de doze de vaccin ca parte a contractelor încheiate de Comisia Europeană cu mai mulți producători. Două dintre vaccinurile dezvoltate de companiile Pfizer și BioNTech și Moderna au demonstrat o rată de eficiență de aproximativ 95%.

În România, au fost înregistrate până luni aproximativ 423.000 de mii de cazuri de COVID-19 și 10.177 de decese. Din totalul numărului de cazuri de infectare, din februarie și până în prezent, aproximativ 116. Notre boutique en ligne propose cette solution de DE a des prix tres abordables et vous assure qu’ elle provient de https://asgg.fr/ sources fiables. 000 sunt cazuri active.