INTERVIU Rareș Bogdan: Pentru prima oară, planurile de dezvoltare ale României nu sunt fanteziste. Infrastructura, educația, sănătatea primesc șansa de a așeza țara noastră în rândul țărilor dezvoltate

0
674

În cadrul unui interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro, deputatul european Rareș Bogdan (PNL, PPE) a afirmat că, în ceea ce privește România și oportunitățile generate de fonduri europene, planurile gândite de Guvern și de președinte asigură că “infrastructura medicală, de transport, învățământ, cercetare, agricultură, utilități primesc șansa de a așeza România acolo unde așteaptă de prea mulți ani să fie, și anume în rândul țărilor dezvoltate”.

CaleaEuropeană.ro: Acordul istoric privind bugetul de 1,82 trilioane de euro, precedat de un alt acord istoric privind condiționarea fondurilor UE de statul de drept, pare să atârne de un fir de ață după blocada impusă de Polonia și de Ungaria, care și-au exprimat dreptul de veto. Care ar fi soluțiile pentru deblocarea acestei situații și adoptarea bugetului?

Rareș Bogdan: Deblocarea acestei situații nu va surveni în niciun caz de pe poziții de forță. Unul dintre românii care îmi scriu în privat, pe o rețea de socializare, sugera că ar fi bine să fie activat Art. 7 din Tratat, adică Polonia și Ungaria să-și piardă dreptul de vot, prin urmare bugetul să fie adoptat în unanimitate. Într-un film artistic, ar fi o variantă de scenariu senzațional. În lumea reală, însă, dialogul constructiv este totul. Există colegi care avansează varianta de a se construi bugetul fără Ungaria și Polonia, dar eu sper să nu se ajungă aici. Polonia și Ungaria ar beneficia de sume consistente din bugetul multianual și planul de redresare, 130 de miliarde de euro, respectiv 40, dar nu cred că vor recurge la penalizarea propriilor cetățeni. În definitiv, peste 70% dintre unguri și polonezi sunt de acord cu condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, arată un sondaj comandat de Parlamentul European.

CaleaEuropeană.ro: Trenul de aproape 80 de miliarde de euro care ar trebui să sosească în România începând de anul viitor pare o ultimă șansă pentru o dezvoltare istorică a țării noastre. Ce ar trebui să facă România, Guvern, Președinte și forțe politice, pentru ca această oportunitate să fie fructificată?

Rareș Bogdan: Ar trebui să facă exact ceea ce fac: o strategie care însumează planuri bune, coerente, interconectate, generoase cu oamenii. Este o oportunitate extraordinară de a repara efectele lipsei de strategie ale adversarilor noștri, care aproape au adus România în stare de nefuncționare. Într-un limbaj diplomatic, acestea se numesc „vulnerabilități”, dar eu le numesc exact așa cum sunt: crime împotriva poporului român. Toată această strategie este bazată pe calcule ce urmăresc ca, în 2025, PIB pe cap de locuitor să ajungă la 87% din media UE27. Pentru prima oară, aceste planuri nu sunt fanteziste, iar infrastructura medicală, de transport, învățământ, cercetare, agricultură, utilități primesc șansa de a așeza România acolo unde așteaptă de prea mulți ani să fie, și anume în rândul țărilor dezvoltate. Nu este o utopie, sunt calcule! Modelul există deja, este reprezentat de administrațiile liberale. Acest model va fi extins la nivel național.

Conținutul integral al interviului poate fi consultat AICI.