INTERVIU Liviu Bulgaru, candidat PNL Iași pentru Camera Deputaților: Proiectele pe fonduri europene, lăsate de izbeliște de PSD, salvate de Guvernul PNL, în doar un an de zile (P)

0
672

Liviu Bulgaru, candidatul de pe lista PNL Iași pentru Camera Deputaților, explică cum PSD a avut cel mai lent ritm din istoria României în accesarea fondurilor europene. Lucru recuperat de Guvernul PNL în doar un an de zile. Cât au avut de suferit fermierii români pe timpul celor trei guverne PSD, unde s-a ajuns cu Programul Național pentru Irigații, dar și ce sprijini vor primi tinerii fermieri explică Liviu Bulgaru. 

Dle Bulgaru, sunteți un cunoscut specialist în agricultură, director al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 1 Nord-Est. Cum stăm cu absorbția fondurilor europene în agricultură? 

Liviu Bulgaru: Avem un an de guvernare liberală, an în care lucrurile au fost schimbate radical atât în accesarea fondurilor europene, dar și în agricultură. Până acum am avut un ritm deosebit de lent al accesării fondurilor europene lăsat pe cap de guvernarea PSD. Am început să ne revenim cu anul 2020, când sumele atrase din fonduri europene nerambursabile au atins cel mai înalt prag. Asta după ce Președintele României, Klaus Iohannis, România a obținut o finanțare totală de 80 miliarde euro, prin bugetul multianual 2021-2027 și Fondul de relansare economică Next Generation EU. În anul 2020, vorbim de cele mai mari sume atrase din fondurile europene nerambursabile, de la aderarea României în Uniunea Europeană. Peste 6 miliarde euro au fost plăți încasate de la Comisia Europeană în perioada noiembrie 2019 – octombrie 2020 prin Politica de Coeziune (2,9 miliarde euro față de 1,1 miliarde euro decontate într-un an de PSD), Programul Național de Dezvoltare Rurală (1,3 miliarde euro) și plăți directe la hectar prin Politica Agricolă Comună (1,9 miliarde euro).

Mergeți pe teren, sunteți aproape de fermieri, cum îi ajutați și ce sprijin aveți de gând să le oferiți?

Liviu Bulgaru: Venim în sprijinul familiilor de agricultorii din județ pentru a-și transforma micile exploatații în modele de afaceri atractive și pentru noile generații. Consider că fermele de familie reprezintă cheia unui viitor durabil. Pentru o dezvoltare integrată a comunităților, stoparea migrației și declinul economic al zonelor rurale este necesară o dezvoltarea integrată a comunităților, bazată pe o abordare participativă și incluzivă și pe măsuri economice concrete, adaptate la nevoile și specificul fiecărei colectivități. În contextul în care România va beneficia și pe viitor de sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeana, voi susține crearea unor noi oportunități pentru fermele de familie, menite să asigure o mai bună integrare a acestora pe piață prin creșterea capacității de producție și a nivelul de tehnologizare. Este esențială menținerea unui suport constant, care să asigure continuitatea și stabilitatea veniturilor micilor fermieri, motiv pentru care voi promova, cu prioritate, finanțarea investițiilor în modernizarea, restructurarea, creșterea competitivității și a performanțelor de mediu ale fermelor de familie. Fondurile europene trebuie direcționate către acest segment care are capacitatea de a construi modele de afaceri agricole, adaptate specificului local, putând furniza produse tradiționale, de calitate superioară, prin practicarea agriculturii ecologice. Specificitatea agriculturii din România, caracterizată prin polaritatea între ferme de dimensiuni foarte mari și ferme foarte reduse, inclusiv decalaje importante în ritmul de creștere al venitului în raport cu mărimea fermelor, exprimă o vulnerabilitate din punct de vedere economic al fermelor de dimensiuni mici și medii și ferme de familie. Segmentul preponderent este cel al fermelor de dimensiuni mici/mijlocii, care utilizează o parte semnificativă a suprafeței agricole. Ne-am propus să susținem generațiile tinere de fermieri prin concesionarea sau arendarea terenurilor cu destinație agricolă tinerilor fermieri cu vârsta de până la 40 de ani. Mai mult decât, pentru stimularea angajărilor tinerilor în agricultură, Guvernul PNL le oferă sprijin financiar lunar. Fiecare persoană cu studii superioare va primi 1.000 de lei, persoanele cu studii medii câte 750 de lei, iar cele fără studii, câte 500 de lei.

România are un an de Guvernare PNL. Aveți un raport de activitate al acestei perioade, ce ați realizat în acest timp pentru agricultură? 

Liviu Bulgaru: Dacă vorbim strict de agricultură, la finalul semestrului I din 2020 s-a înregistrat o reducere cu 10,5% a deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare (968,2 milioane euro) față de perioada similară din 2019. Avem exporturi în valoare de 3.423 milioane euro, acestea au crescut cu 6,4%, iar importurile cu o valoare de 4.392 milioane euro. Dacă vorbim despre sprijinul în sectorul vegetal, în 2020 avem: schema de plată unică pe suprafață în valoare de 975 milioane euro pentru 830.000 beneficiari; practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire), în valoare de 571 milioane euro; plată pentru instalarea tinerilor fermieri cu o valoare de 20,5 milioane euro; „Ajutor de minimis” pentru susținerea produsului tomate în spații protejate în valoare de 39,4 milioane  euro pentru 17.386 beneficiari; „Ajutor de minimis” pentru susținerea producției de usturoi, în valoare de 1,5 milioane de euro pentru 1.091 beneficiari. În sectorul zoothenic, în 2020 avem aproximativ 32.668 de beneficiari care au primit sprijin cuplat, bugetul fiind de 176,5 milioane euro, dar si 241.287 beneficiari care au primit ajutoare naționale tranzitorii (ANT) în valoare de 148,9 mil. euro.  Cât despre Programul Național de Dezvoltare Rurală, avem un grad de absorbție pentru componenta FEADR de 71,45 %. În anul 2020, valoare plăților fiind de 1,3 miliarde de euro. Să nu uităm nici de Programul Național pentru Irigații. În 2020 s-au investit 158,1 milioane de lei în reabilitarea infrastructurii principale de irigații, alocarea financiară fiind de 255,6 milioane lei. Tot în 2020, conform schemei de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de secetă s-au alocat peste 850 milioane de lei pentru 27.861 de beneficiari. Iar în această perioadă de pandemie să nu uităm de măsurile luate de Guvernarea PNL pentru sprijinirea angajatorilor, dar și a zilierilor. Pentru sprijinirea angajatorilor care angajează lucrători sezonieri, având contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni se face asigurarea decontării a 41,5% din salariul de bază brut, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut. Pentru sprijinirea lucrătorilor zilieri prin decontare, prin intermediul beneficiarului de lucrări, de la bugetul de stat a 35% din remunerația zilnică a acestora. Acestea sunt principalele obiective pentru care Guvernarea PNL și-a propus să le ofere românilor un trai mai bun, să îi susțină economic și să crească agricultura tării.
*****
Liviu Bulgaru se află pe lista PNL Iași pentru Camera Deputaților, poziția a patra pentru Camera Deputaților. Actualul director al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 1 Nord-Est a susținut nenumărate proiecte de agricultură pentru județul Iași, contribuind la atragerea de fonduri europene în acest domeniu deosebit de important pentru regiunea de Nord-Est.
Liviu Bulgaru are diplomă universitară obținută la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași, Facultatea de Mecanică – specialitatea Mecanică Agricolă și este licențiat al Universității Tehnice Gheorghe Asachi Iași, Facultatea de Mecanică – specialitatea Mașini și instalații pentru agricultură și industrie alimentară. A finalizat un curs post universitar în managementul instituțiilor publice și studii de masterat în specializarea Inginerie Mecanică Agro-Alimentară. În cadrul studiilor doctorale de agricultură ecologică, Liviu Bulgaru a publicat mai multe materiale privind introducerea unor noi tehnologii în agricultură.