Imaginea neputinţei lui Maricel Popa în lupta pentru Autostrada A8. La Iaşi cu elicopterul, la Bacău cu bicicleta!

0
756

Preşedintele PNL Iaşi, deputatul Costel Alexe, a criticat pasivitatea cu care Iaşul asistă la proiectele demarate în judeţele vecine. Recent, Regiunea Moldovei a fost martoră la două scene regizate de guvernul Dăncilă, respectiv vizita cu elicopterul la Iaşi şi plimbarea cu bicicletele pe şoseaua de centură a Bacăului, în contextul în care se discută tot mai mult de necesitatea Autostrăzii A8.

“Servilismul lui Maricel Popa izolează complet Iaşul pe harta Moldovei şi a României. Am văzut cu toţii imaginile ridicole cu Viorica Dăncilă şi staff-ul de campanie pe biciclete, testândun ciot de autostradă închis, parte a şoselei de centură a Bacăului. În periplul electoral al prim-ministrului demis ne amintim de celebra vizită în Moldova, respectiv în Iaşi, cu elicopterul, şi nu pe autostrada promisă chiar de PSD în urmă cu mai bine de trei ani. Aceasta este imaginea politicii ultimilor ani de guvernare PSD, a inaugurărilor fictive ori cu jumătăţi de măsură, un tablou trist al unei Românii capturate de impostură, minciună şi manipulare, dar care are acum şansa unei schimbări în normalitate.

Din păcate, la Iaşi, nu avem nici măcar premisele construirii unei variante ocolitoare care să reducă traficul care a sufocat oraşul şi l-a adus pe prima treaptă la nivelul ţării în măsurătorile pentru poluarea aerului. Este un proiect pentru care am făcut nenumărate demersuri dar care s-a lovit mereu de pasivitatea şi ignoranţa lui Maricel Popa, cel care asistă acum neputincios şi umil la prima palmă de asfalt turnată la Bacău. Nu este pentru prima dată când judeţele Bacău sau Suceava se impun în faţa Iaşului la capitolul marilor investiţii, dacă facem trimitere şi la ritmul accelerat de dezvoltare al Aeroportului Suceava, cât şi piedicile pe care Aerostar le întâmpină la Iaşi cu proiectul hangarului de mentenanţă a aeronavelor.

Am aflat cu tristeţe de minciunile lansate de Maricel Popa potrivit cărora Autostrada A8 nu ar fi necesară şi că ar fi lipsită de surse de finanţare. Total fals, întrucât aceasta are finanţare europeană, în POIM 2014-2020 fiind prevazută suma de 1 miliard euro pentru finanțarea documentaţiilor şi începerii lucrărilor de execuţie.

Domnule Maricel Popa, ce demersuri aţi făcut pentru Autostrada A8? Aceasta este întrebarea de la care ieşenii aşteaptă răspuns, o întrebare incomodă care îl deranjează pe prim-consilierul judeţean, ocupat mai degrabă de interesele propriului partid şi prea puţin de bunăstarea ieşenilor. Partidul Naţional Liberal vine să corecteze aceste nedreptăţi făcute ieşenilor de politicile dăunătoare ale lui Maricel Popa şi camarila PSD Iaşi, prinzând Autostrada A8 în programul de guvernare ca prioritate absolută!”

Declaraţii pe aceeaşi temă au fost făcute şi de liderul grupului consilierilor judeţeni PNL, Romeo Vatră.

Am spus şi insist, este o falsă dilemă care autostradă se va face prima. Sursele de finanţare sunt diferite. Iaşi – Tg. Mureş, are finanţare europeană nerambursabilă asigurată, fiind prinsă în Core TenT al Masterplanului European de Transport, în timp ce Bacău – Brașov se construieste cu fonduri guvernamentale şi imprumuturi rambursabile IFI; doar pentru elaborarea SF şi PTh s-au obţinut fonduri europene în valoare de 8 milioane euro iar această autostradă face parte din infrastructura de suport pentru Core – TenT, nu din cea principală. Este o falsă problemă, aceea că trebuie să alegem o singură autostradă dintre cele două. Problema este astfel pusă tocmai de PSD Bacău, care are tot interesul sa bage beţe în roate proiectului Iaşi – Tg. Mureş apelând la raţiuni de patriotism local. Mă dezgustă reacţia faţă de bataia de joc la care este supus Iaşul a celor din PSD Iaşi şi este exasperantă poziţia ghiocelului a celor opt parlamentari PSD cu Maricel Popa în frunte. Criticile şi ironiile la adresa ONG-urilor ieşene care susţin proiectul Autostrăzii A8 şi la adresa lui Ştefan Mandache, care a construit demonstrativ un metru de autostradă, sunt neavenite şi demonstreaza ruperea PSD de societatea civilă şi de voinţa populară”, a spus Romeo Vatră.