Ieri a ajuns la Iași al 10-lea tramvai PESA

0
164

Ieri, 26 octombire, a intrat în depoul Companiei de Transport Public Iași (CTP) cel de-al zecelea tramvai de producție poloneză de la firma „PESA”. De la semnarea contractului de achiziție a garniturilor au fost livrate până în prezent 10 din totalul de 16 tramvaie „PESA” achiziționate.

În perioada următoare, potrivit relatărilor bzi.ro, vor fi livrate la CTP Iași și alte tramvaie de către același producător, în baza contractului încheiat cu Primăria Municipiului Iași, finanțat de către Uniunea Europeană.

Contractul de achiziție a celor 16 tramvaie „PESA” a fost semnat pe 27 aprilie anul trecut, iar valoarea acestuia este de aproximativ 163 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 33,1 milioane de euro. Astfel, prețul unei singure garnituri „PESA” ajunge la 2,06 milioane de euro. Noua garnitură va intra pe liniile din Iași imediat după finalizarea procedurilor specifice de testare. Testele sunt realizate de către angajații CTP alături de reprezentanții firmei poloneze care au venit la Iași. CTP rămâne fără vatmani, compania are deficit de angajați.

Conducerea Companiei de Transport Public Iași susține că vatmanii care conduc noile tramvaie sunt pregătiți de specialiștii din Polonia și, pe lângă testările zilnice cu alcooltestul, vatmanii care urmează să conducă noile garnituri pe străzile din Iași trec printr-o perioadă de instruire.

Perioada de școlarizare este de o săptămână, cu posibilitate de prelungire dacă este cazul. Toți vatmanii trec prin această perioadă de școlarizare înainte să conducă noile garnituri”, a declarat Cristi Stoica, directorul general al Companiei de Transport Public Iași.

Primul vatman care a condus o garnitură nouă pe străzile din Iași este Oana Spătaru. Aceasta lucrează de peste 20 de ani în cadrul CTP, fiind cel mai vechi vatman.

Au fost 16 vatmani instruiți în vederea exploatării noilor tramvaie, de către reprezentanții PESA în România. Colega noastră, Oana Spătaru, este unul dintre cei mai competenți vatmani, un angajat dedicat și echilibrat din toate punctele de vedere. Colega noastră a mai participat la evenimente publice de amploare și am considerat că stăpânește foarte bine un astfel de moment, din punct de vedere emoțional, tehnic și organizatoric”, a precizat Andreea Luca Barna, purtător de cuvânt CTP Iași.