Filiala PNL Iasi organizează cele mai ample evenimente dedicate împlinirii a 147 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal

0
1916

Începând de duminică și până pe 29 mai, PNL Iași sărbătorește Săptămâna Liberală, pregătind ample evenimente deschise publicului care vor marca împlinirea a 147 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal. Săptămâna liberală înseamnă opt zile pline de activități adresate ieșenilor și nu numai, cu acces la expoziții și dezbateri, completate de ziua porților deschise la sediul nostru și o campanie de donare a sângelui.

Duminică a debutat seria evenimentelor propuse în Săptămâna liberală cu lansarea broșurii „Istoria Partidului Național Liberal” și vernisajul expoziției „Dinastia Brătienilor și nașterea liberalismului românesc”, la sediul PNL Iași, ca va putea fi vizitat timp de o săptămână.

Luni, liberalii ieșeni au mers la Centrul Regional de Transfuzii Iași, în cadrul unei campanii de donare a sângelui – Împreună pentru viață. De altfel, PNL Iași și TNL Iași au făcut o tradiție din organizarea cu regularitate a campaniilor de donare a sângelui.

Marți, începând cu ora 10.30, liberalii vor depune coroane de flori la statuile I.C. Brătianu, Ion I.C. Brătianu și Nicolae Gane, apoi, începând cu ora 12.00, PNL Iași își deschide larg ușile pentru vizitatorii curioși în cadrul Zilei porților deschise, iar începând cu ora 16.00, va fi organizat un flashmob prilejuit de împlinire a 147 de ani de la înființarea PNL. Miercuri, continuă seria expozițiilor iar de la ora 17.00, la sediul PNL Iași, va avea loc o dezbatere despre cum percep tinerii liberalismul, eveniment la care sunt așteptație toți tinerii ieșeni curioși să afle din culisele politicii liberale, ori care la un moment dat, își doresc să se implice în viața societății. Joi, 26 mai, pe lângă obișnuita expoziție, ieșenii sunt așteptați să participe la dezbaterea “Liberalismul economic. De la Teorie la politici guvernamentale”, la sediul PNL Iași, începând cu ora 18.00. Vineri, 27 mai, evenimentele se mută la Pașcani, unde locuitorii celui de-al doilea municipiu ca mărime din județ vor putea vizita expoziția organizată la Casa de Cultură Pașcani, începând cu ora 12.00. Tot aici, de la ora 14.00, pășcănenii sunt invitați să participe la dezbaterea Istoria Liberalismului în România, o incursiune în trecutul marcat de cele mai importante realizări istorice de ale căror nume se leagă Partidul Național Liberal.

Sâmbătă, 28 mai, la Hotel Ramada, începând cu ora 10.30, va avea loc dezbaterea organizată cu sprijinul Organizației Femeilor Liberale Iași: “Să restabilim împreună echilibrul socio-profesional post pandemic”, unde vor fi discutate soluții pentru recuperarea sectorului privat, grav afectat de efectele provocate de pandemie. Mai apoi, începând cu ora 13.00, la sediul PNL Iași va avea loc dezbaterea aplecată pe politici locale de bună practică “Administrația publică locală și societatea civilă”. Duminică, 29 mai, se încheie seria de evenimente dedicate Săptămânii liberale la Muzeul Mihai Eminescu din Iași, unde ieșenii sunt așteptați la o interesantă prezentare de cărți și lecturi liberale.

“Din 1875 ne aflăm în slujba românilor şi de istoria noastră se leagă unele dintre cele mai importante momente din istoria modernă a României: obținerea independenței de stat, ridicarea României la rang de regat, Războiul de întregire a neamului și crearea României Mari, adoptarea Constituției din 1923 sau relansarea economică după criza din 1929–1933. Nicio altă organizație politică nu își respectă istoria așa cum o face Partidul Național Liberal, pentru că doar prin cunoașterea trecutului vom învăța să facem un viitor mai bun. PNL demonstrează prin asta ce îl diferențiază de celelalte partide, care și a adus aportul la istoria României. PNL are și astăzi o misiune istorică de a moderniza România, de a dezvolta comunitățile. Acest lucru se va vedea și în 2024, la Iași, unde, prin rezultatele administrației liberale vom convinge și, pe lângă numărul de localități unde avem primari și unde performăm, vom reuși să câștigăm și mai multe mandate. Începând de astăzi, colegii mei din toate organizațiile noastre au pregătit numeroase activități dedicate ieșenilor pentru că, în definitiv, despre asta este vorba în cadrul Săptămânii liberale, și anume să dezbatem, să schimbăm idei, să fim alături de ei și, poate cel mai important, să învățăm unii de la alții. Chiar dacă suntem la ceasul aniversar a împlinirii a 147 de ani de la înființarea PNL, astăzi nu este vorba doar de istorie, de trecut, ci cu atât mai mult despre viitorul la care vom putea clădi cu bună credință. Am încredere că fiecare activitate pe care o organizăm va fi un câștig pentru ieșeni, prin răspunsurile și informațiile pe care le vom putea oferi în dezbaterile noastre, fie prin campania de donare de sânge la care vă așteptăm în număr cât mai mare, într-o perioadă în care mulți cetățeni din România, cât și victimele războiului nemilos din Ucraina au atât de mare nevoie.”, a declarat Alexandru Muraru, președintele PNL Iași.