Fermierii din Iași mai pot solicita atestatele de producători ecologici de la Direcția Agricolă Iași – află care sunt documentele necesare

0
523

Producătorii din Iași de fructe de pădure, miere sau alte culturi, dar și cei care dețin ferme zootehnice se mai pot înscrie la Direcția Agricolă Iași pentru a obține certificatul de reconversie în agricultura ecologică, primul an de reconversie, relatează Bzi.ro.

Printre documentele necesare înscrierii la instituția din Iași, care verifică și eliberează certificatele ecologice, sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare. De asemenea, fermierii din Iași sunt obligați să aibă declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF- Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic.

Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă sau fax sau prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.

Direcția Agricolă Iași și Asociația Rural Development Research Platform vor demara, în următorii trei ani, un proiect de promovare a produselor agricole ecologice.

O parte dintre producătorii din Iași care au solicitat în acest an atestatele de producători ecologici sunt cei care cultivă fructe de pădure. În Iași sunt înregistrate 147 de hectare cu plantații de cătină, zmeură și căpșuni, din care în jur de 40 de hectare sunt atestate ca fiind ecologice.

De asemenea, interesul pentru obținerea certificării ecologice este și din partea ieșenilor care cultivă legume fără chimicale. Producătorii care primesc documentele de la Direcția Agricolă trebuie să respecte o serie de reguli stricte. În caz contrar, pierd certificatul obținut de la instituția din Iași și reobținerea lui durează câțiva ani.

Producătorii din Iași care obțin certificatul ecologic aplică doar tratamente aprobate în sistemul ecologic. Pentru că sunt mai costisitoare cheltuielile cu întreținerea plantațiilor, producătorii vând produsele cu prețuri mai mari față de cele obținute în agricultură convențională.

Bzi.ro mai scrie și că una dintre familiile din Iași care are cătină bio și a obținut în ultimii 4 ani actele care arată că fructele sunt naturale, fără chimicale, este familia Sandu, din comuna Lețcani. Aceasta spune că anul acesta vor avea o producție bună, chiar dacă în zona respectivă nu au o sursă de apă pentru a înființa un sistem de irigații.

Cătina este utilizată atât la produsele cosmetice, cât și la anumite medicamente. Fructele de plantație au aceleași beneficii ca și cele sălbatice. Una din calitățile acestei plante este că are de 10 ori mai multă vitamina C.