Evoluția lucrărilor edilitare din comuna Aroneanu, explicată în 20 de pași

0
2254

Primarul comunei Aroneanu, Benoni Moruzi, a detaliat evoluția situației administrative și a proiectelor edilitare, în 20 de pași. Informațiile sunt importante pentru locuitori întrucât privesc investiția de gaze naturale, de apă și canalizare, iluminat public, infrastructura rutieră, școlară, culturală și socială.

1. Comuna Aroneanu a avut, săptămâna trecută vizita unui reprezentant al finanțatorului din cadrul Programului Operațional Regional pentru monitorizarea contractului de finanțare la obiectivul de investiții: „Înființare centru de zi și unitate de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice în comuna Aroneanu, județul Iași”. S-au finalizat lucrările la subfundarea și consolidarea corpului existent, s-a turnat radierul la extinderea de pe parter, în prezent se lucrează la armarea și cofrarea fundației și a stâlpilor. Întârzierile foarte mari în execuție sunt urmare a lucrărilor de subfundare de la interior. La solicitarea finanțatorului s-a întocmit un grafic săptămânal de urmărire a lucrării din partea beneficiarului în vederea încadrării în termenele contractuale de către constructor. Totodată, a fost scos la licitație achiziționarea liftului, ocazie cu care invităm, și pe această cale, ofertanții să participe la licitație.

2. Cu privire la modernizarea drumurilor de interes local din satele Aroneanu și Șorogari, s-a abordat jumătate din lucrare cu terasamentele, podurile, drenul de fund de șanț pe toată limita cu versantul dinspre municipiul Iași (fosta livadă). Constructorul are depusă situația de lucrări imediat ce i se decontează facturile finalizează lucrarea de asfaltare pe tronsoanele începute cu terasamentul și va interveni la drumurile din cealaltă jumătate de lucrare. Cu materialul rezultat din excavarea terasamentelor drumurilor din Aroneanu și Șorogari a fost utilizat la ridicarea nivelului terasamantelor la drumurile de pe malul lacului Chirița ce traversează satul Rediu-Aldei, pe alocuri chiar și cu aproximativ un metru.

3. Cu privire la modernizarea drumurilor din satul Dorobanț, licitația este organizată de către Compania Națională de Investiții. Lucrările presupun modernizarea a 3,5 km de drumuri de interes local în satul Dorobanț. La licitație s-au prezentat deja cinci firme, așteptăm soluția comisiei de evaluare a ofertelor în vederea atribuirii contractului de execuție a lucrărilor.

4. Cu privire la intervențiile necesare refacerii drumului către Dorobanț ce s-a surpat în această iarnă, Guvernul a alocat suma solicitată pentru intervenție, proiectantul a finalizat documentația tehnică, contractul de execuție a lucrărilor a fost atribuit, săptămâna viitoare urmând să începem lucrările.

5. Cu privire la înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale în comuna Aroneanu cu satele aparținătoare, s-au executat aproximativ 5 km de rețea din cei aproximativ 35 de km cât presupune rețeaua din toate satele aparținătoare. Soluția din proiectul tehnic este cea clasică, între timp a apărut în dezbatere publică Ghidul Solicitantului prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, prin Axa prioritară 8, Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și a gazelor naturale, motiv pentru care am dispus oprirea lucrărilor pentru că a apărut această oportunitate de finanțare. Finanțarea presupune achiziția platformei aplicație Scada, GIS, vane acționate electronic cu închidere și deschidere de la distanță, contori cu citire de la distanță, facturare direct din sistem, etc. Dacă am continua lucrările și ulterior am obține finanțarea asta ar presupune resăparea pe tot traseul conductelor pentru a pune energia electrică (conductorii) și/sau fibra pentru internet prin care se automatizează tot sistemul. După data de 01 august 2020 se depun proiectele, până pe data de 10-15 august vom avea o soluție, după care voi dispune continuarea lucrărilor. Între timp operatorul a purtat discuții cu Transgaz și este pe cale să reușească în această toamnă să monteze și stația de reglare a presiunii în zona Ionești. Cu alte cuvinte, dacă se finalizează cu bine toate demersurile către Transgaz și se montează stația, anul acesta va fi gaz pe tronsoanele pe care vom reuși să punem conductele. Operatorul a solicitat Comunei Aroneanu să amenajeze drumul de acces către viitoarea stație de reglare a presiunii (către Ionești) și să procedeze la obținerea avizului de racod la energia electrică necesară stației. Cu privire la energia electrică, documentația a fost depusă la DELGAZ, iar în cceea ce privește calea de acces, Comuna Aroneanu se obligă să o amenajaze (prin pietruire) dar numai în urma lucrărilor de excavare necesare montării conductei de la ieșirea din satul Dorobanț până la cătunul Ionești. Finanțarea acestui proiect este împărțită între operator și Comuna Aroneanu, fiecare contribuind cu 50% din nivelul investiției.

6. După atribuirea noului contract de achiziție la lucrările de la grădinița și creșa din satul Aroneanu, constructorul a decopertat toți pereții ocazie cu care am constatat că în proiectul de reabilitare din perioada 2004-2008 proiectul presupunea 24 de stâlpi, centură și planșeu de 15 cm, dar am găsit numai 2 stâlpi, centură neconformă tehnic pentru a susține un etaj iar placa de doar 7-9 cm în loc de 15 și nu poate fi păstrată. Ca urmare, am dat ordin de sistare, structuristul proiectului în 10 zile va preda noua soluție (adică demolarea actualei construcții și începerea uneia noi de la fundație) deoarece pe construcția existentă cu neconformitățile constatate nu ne putem extinde și etaja.

7. Cu privire la Căminul cultural, licitația organizată de Compania Națională de Investiții este încă în curs de derulare, avem un singur ofertant și tragem nădejde că oferta acestuia va fi conformă și eligibilă pentru a putea fi atribuit contractul de execuție. Finanțatorul a organizat licitația pe un pachet mai mare, de exemplu și comuna Răducăneni este în același pachet, așteptăm soluția comisiei de evaluare a ofertelor în vederea atribuirii contractului de execuție a lucrărilor.

8. Cu privire la canalizarea din satul Dorobanț, au făcut obiectul predării către operator traseele stațiilor de pompare 1 și 5, unde deja se efectuează racorduri și se pot depune în continuare cereri de racordare la canalizare. Pentru stațiile de pompare 2,3 și 4 s-au achitat 200.000 de lei către DELGAZ în cel mai scurt timp urmând să ne fie comunicate soluțiile de racordare și ulterior executate racordurile la energie. Timpul de reacție și soluție pentru DELGAZ este altul decât pentru noi, muritorii de rând.

9. Am avut probleme majore cu Delga-Grid SA la recepția lucrării de extindere a curentului electric pe Valea lui Borș, zonă în care extinderea s-a efectuat de către comuna Aroneanu dar pe cheltuiala exclusivă a beneficiarilor privați. Firma Delgaz-Grid invocă protejarea personalului propriu împotriva infectării cu Covid 19 ca fiind pretextul întârzierilor în participarea la recepții. Facem mențiunea că este singurul furnizor de utilități publice care are o atitudine total nejustificată în condițiile în care investițiile sunt ori din bugetul local ori din bugetul persoanelor fizice sau juridice interesate. Astăzi este finalizată procedura, Comuna Aroneanu a achitat sumele compensatorii solicitate de DELGAZ, beneficiarii privați pot depune cererile de racordare.

10. Cu privire la lucrările de extindere a rețelei electrice de pe străzile Dimineții și din zona Rezervorului de apă, există constructor și proiectant, săptămâna trecută au fost predate amplasamentele în vederea executării lucrărilor de extindere a rețelelor electrice. Zonele respective au făcut obiectul dezvoltărilor urbanistice, ulterior căile de acces au făcut obiectul predării către Comuna Aroneanu motiv pentru care ne-am obligat să identificăm soluții de extindere a rețelelor publice.

11. Cu privire la rețelele de iluminat public stradal finalizate încă de anul trecut în zonele sat Rediu-Aldei, la intrarea în sat, sat Șorogari, în PUZ-ul de lângă parc, și în satul Dorobanț, pe Valea lui Borș, sunt întârziate racodurile electrice de către DELGAZ GRID de peste 7 luni. Cu privire la toate deficiențele pe care le întâmpinăm cu firma respectivă, vom fi nevoiți să ne adresăm ANRE deoarece întârzierile la care ne supune agentul economic ori pun în pericol unele proiecte (cum este canalizarea) ori ne întârzie nejustificat să beneficiem de o altă utilitate publică, iluminatul public. Mai este puțin și lucrarea iese din garanție iar noi nu am apucat să aprindem becurile!

12. Cu privire la lucrările de la fibră optică, am dat avizul ca stâlpii să fie amplasați pe domeniul public, acolo unde nu există rețea electrică, primind, în schimb, acceptul ca stâlpii respectivi să-i putem utiliza și pentru rețeaua de iluminat public. Dacă, pe măsura executării lucrărilor de montare a stâlpilor există vreo neconformitate (cineva dorește să-și facă un viitor acces tocmai în zona în care este pus stâlpul sau mai este necesară o extindere cu vreun stâlp doi, pe undeva) am rugămintea să ne informați pentru a putea interveni și identifica soluții.

13. Comuna Aroneanu este beneficiara unei finanțări nerambursabile în vederea efectuării lucrărilor de cadastru sistematic (general) pe sectoare cadastrale numai pentru suprafețele amplasate în extravilanul localităților. A expirat termenul de contestație, săptămâna trecută s-a întrunit Comisia de soluționare a contestațiilor venite din partea proprietarilor, urmând ca săptămâna viitoare să se dea soluțiile finale, după care toți deținătorii de terenuri amplasate în extravilan care au făcut obiectul prezentelor lucrări cadastrale vor putea obține documentația cadastrală în mod gratuit.

14. Comuna Aroneanu este beneficiara unei finanțări nerambursabile privind serviciile de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară. Licitația este urcată în SICAP de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, are numărul CN102959, are termen de depunere a ofertelor 29 iulie 2020. Facem mențiunea că este a doua licitație organizată, la prima nu s-a prezentat niciun ofertant. Finanțarea presupune închiderea lucrărilor de cadastru general la nivelul întregii comune Aroneanu, nu numai pe sectoare cadastrale din extravilan cum am reușit parțial prin celelalte finanțări, acum beneficiind inclusiv proprietarii din intravilan de această lucrare. Și pe această cale, facem apel la firmele de specialitate și/sau persoanele fizice autorizate să participe la licitație, termenul de depunere al ofertelor fiind 27 iulie 2020, ora 15,00.

15. Cu privire la salubritate, suntem la a doua săptămână în care se operează pe sistemul „din poartă în poartă” săptămânal, inclusiv pentru deșeurile reciclabile. Avem confirmarea că soluția adoptată este una de succes, în ambele săptămâni s-au colectat peste 3 tone de deșeu reciclabil conform, neinfestat. Pe măsură ce vom continua operarea, împreună vom mai identifica soluții de îmbunătățire a serviciului de salubrizare de la nivelul comunei Aroneanu.

16. Cu privire la Planul de Dezvoltare Locală (PUZ) de pe lacul Aroneanu, Comuna Aroneanu a obținut ultimul aviz (de la mediu) și urmează să depună documentația la Consiliul Județean în vederea obținerii Acordului Unic. Proiectul reglementează urbanistic dezvoltarea ce urmează a se desfășura pe lacul Aroneanu, respectiv spațiile de agrement, turism, sport, învățământ-educație, restaurante, hoteluri, pensiuni, terase (pe malul lacului dinspre drumul cu satul Dorobanț), respectiv zona ce rămâne a fi utilizată în mod expres ca spații cu acces public (alei pietonale, foișoare, bănci, spații verzi, piste pentru biciclete, etc – pe malul lacului către satul Șorogari).

17. Cu privire la litigiile cu Aeroportul, acum trei săptămâni s-au mai finalizat pe fond două litigii, soluțiile fiind în favoarea Comunei Aroneanu și a beneficiarilor privați. Nu reușim să relaționăm cu actualii reprezentanți ai Aeroportului și cu cei ai Consiliului Județean astfel încât să identificăm soluții la problemele puse de noi sau de domniile lor, dar viitorul sună bine și după 27 septembrie 2020, vom relua aceste discuții cu noile administrații, împreună vom dezbate și vom decide soluții folositoare comunității.

18. Cu privire la Centrul de zi primire copii, s-au achiziționat cele necesare acreditării funcționării acestuia (mobilier, rechizite, etc). Cu ajutorul unui sponsor, căruia îi mulțumim încă o dată, a fost achiziționat și un loc de joacă iar cu sprijinul unui copil din satul Aroneanu (voluntar) se va picta o parte din gardul din lemn care delimitează spațiul centrului de zi. Documentația va fi depusă spre avizare la Ministerul Muncii urmând ca după 15 septembrie 2020 să se procedeze la selectarea copiilor și centrul să fie funcțional.

19. Comuna Aroneanu este beneficiara proiectului „Caravana de Artă Urbană” inițiat și derulat prin Asociația Artipic. Proiectul presupune implicarea tinerilor din comunitate în dezvoltarea competențelor artistice, cunoaștere și implicare civică, îmbogățirea activităților cultural-artistice, înfrumusețarea peisajului urban. Cu privire la ultima componentă a proiectului, înfrumusețarea peisajului urban, Comuna Aroneanu va pune la dispoziție împrejmuirea din zid de la școala din satul Aroneanu, ce urmează să fie pictată.

20. Comuna Aroneanu găzduiește în spațiul Centrului de zi primire copii o inițiativă voluntară a doamnei profesor Ioana Crețu prin care, din surse exclusiv private, donații, sponsorizări, a reușit să adune și să amenajeze o bibliotecă de vacanță „Comoara dintre File”. Inițiatoarea este aceeași doamnă profesor de limba engleză care le-a făcut copiilor din Comuna Aroneanu, cu câțiva ani în urmă, o vară mai frumoasă și mai interesantă și cu mai multă engleză. Pe data de 25 iulie 2020, tot printr-o inițiativă privată, de foarte de departe venită, se va completa fondul de carte al bibliotecii de vacanță și cel al bibliotecii publice, dar această acțiune o vom prezenta cu detalii după 25 iulie. Comuna Aroneanu mulțumește doamnei profesor Iona Crețu cât și sponsorilor acestei frumoase inițiative! Felicitări!