Evaluarea de la finalul clasei a II-a începe luni, cu testarea la Limba română – Scris

0
1048

Evaluarea de la finalul claselor a II-a începe luni, 7 mai, cu testarea la Limba română – Scris. Copiii au la dispoziție 30 de minute pentru a rezolva exercițiile, care verifică în ce măsură cunosc elementele de bază la Scris prevăzute de curriculumul școlar. Marți vor da evaluarea la Citire, iar miercuri la Matematică. Rezultatele nu se trec în catalog.

Sunt testări al căror scop este ca atât părinții, cât și învățătorii să afle în ce măsură copilul cunoaște elementele de bază la scris, citit și socotit. Elevii sunt pentru prima dată în fața unor subiecte făcute de altcineva decât dascălul de la clasă. Părinții văd astfel dacă evaluarea de la clasă este corectă și trebuie să afle de la învățătoare care este planul remedial pe care aceasta l-a întocmit pentru ca cel mic să își ridice nivelul, până la finalul clasei a IV-a.

Calendar Evaluările Naționale de la finalul claselor a II-a 2018

7 mai 2018:   Limba romana – Scris
7 mai 2018:   Limba materna – Scris
8 mai 2018:   Limba romana – Citit
8 mai 2018:   Limba materna – Citit
9 mai 2018:   Matematica
10 mai 2018: Limba romana pentru minoritatile nationale – Scris-Citit

Aceste teste sunt un dublu ajutor pentru părinți: intră în vacanța de vară știind exact unde are copilul lor probleme de învățare și cu un set de sfaturi de la învățătoare despre ce tip de exerciții trebuie să facă în acest timp pentru a-l ajuta pe cel mic; apoi, văd clar cum a lucrat învățătoarea la clasă cu elevul și cum l-a evaluat, prin comparație cu rezultatele obținute de copil la aceste teste standard.

Testele sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, instituție din subordinea Ministerului Educației care concepe și subiectele de examene.

Cum se desfășoară testarea

Elevii de clasa a II-a au la dispoziție 30 de minute pentru a rezolva subiectele. În timpul testării, copiii sunt supravegheați de învățătoarea de la clasă și de un profesor care nu are ore la acea clasă. De regulă, elevii dau această evaluare în clasa în care învață, așezați în bănci ca de obicei.

Fiecare elev trebuie să își scrie pe foaia de evaluare numele, prenumele și școala. Învățătoarele și ceilalți profesori care asistă evaluarea nu au voie să le dea copiilor indicații cu privire la rezolvarea exercițiilor.

Elevii află rezultatele la cel mult 7 zile de la încheierea probelor. 

Rezultatele copiilor de clasa a II-a la această evaluare NU se afișează, NU se comunică public și nici NU se trec în catalog. Ele sunt comunicate fiecărui părinte în parte și pe baza lor învățătorii fac planuri individualizate de învățare pentru fiecare copil la care a înregistrat anumite lacune.

Aceste testări au fost introduse prin Legea educației din 2011 si sunt organizate la nivel național din 2014.