După şase ani de judecată, Primăria Iaşi a câștigat procesul cu lichidatorul CET

0
245

Municipalitatea ieșeană a câștigat procesul privind dreptul de proprietate asupra patrimoniului fostei Centrale Electrice de Termoficare (CET). Acțiune în instanță a fost demarată în 2012, în urmă cu câteva zile municipalitatea reușind să o câștige definitiv.

Municipalitatea a arătat că este vorba de un dosar destul de vechi, în care CET, prin administratorul judiciar, a dat în judecată primăria solicitând instanței să-i plătească 48,5 milioane de lei, aproximativ 11 milioane de euro.

CET Iaşi a intrat în incapacitate de plată în anul 2011, iar activitatea centralei a fost blocată de sechestrele puse pe conturi de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Rezervele Statului. După câteva luni, Consiliul Local a decis preluarea sistemului de termoficare de către un operator privat, respectiv Dalkia (actual Veolia). În ianuarie 2012, Primăria a deschis procesul pentru a recâştiga patrimoniul pus anterior la dispoziţia CET, iar, în luna aprilie a aceluiaşi an, CET a intrat în insolvenţă cu datorii de peste 120 milioane euro. Ulterior, în noiembrie 2012, Adunarea Creditorilor a aprobat vânzarea prin licitaţie a unor bunuri, însă Primăria a contestat că, în afara listei oficiale, lichidatorul, Management Reorganizare Lichidare, ar fi introdus şi bunuri funcţionale ale CET Iaşi. Între cele două părţi au existat mai multe procese în ultimii ani, în care a intervenit şi firma Shine Concept SRL Galaţi, adjudecatarul licitaţiei.