Dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași, proiect amplu al administrației județene

0
1928

Administrația liberală aduce Iașului un proiect de modernizare și dezvoltare a celui ce va fi al doilea aeroport ca mărime din țară, Aeroportul Internațional Iași.

În ultimele luni, tot mai mulți pași s-a făcut în modernizarea Aeroportului Internațional Iași, iar conducerea Consiliului Județean Iași le promite ieșenilor că până la finalul anului 2023 vor putea beneficia de serviciile și confortul unui aeroport cu totul nou, modernizat și al doilea ca mărime din țară după cel din Otopeni.

În acest sens, ultimul contract semnat  prevede realizarea serviciilor de proiectare și execuție a terminalului T4, cu o valoare de peste 327 de milioane de lei și care va transforma actualul Aeroport într-unul cu o capacitate mai mare și o infrastructură conform standardelor europene.

Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași, a menționat în nenumărate rânduri că Aeroportul Internațional Iași devine poarta noastra către întreaga lume, iar dezvoltarea acestui proiect important reprezintă, defapt, dezvoltarea întregului județ.

Este cel mai mare succes de până acum al echipei de la aeroport și al actualei configurații a Consiliului Județean, executiv și legislativ. Am reușit împreună, într-un timp record, să conturăm un proiect fezabil, să obținem finanțare pentru el și să intrăm în linie dreaptă cu lucrările de construire. În urma implementării proiectului de extindere și modernizare, Aeroportul Iași va beneficia de un nou terminal având o capacitate de procesare de 3,3 milioane de pasageri/an. În perioadele de vârf, T4 va putea să asigure realizarea formalităţilor pentru 950 de pasageri pe oră. Vor exista șapte porți pentru Plecări și trei porți pentru Sosiri, cu fluxuri bidirecționale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin aviobridge-uri. În primă fază, vor fi amenajate trei astfel de poduri suspendate. Viitorul terminal va fi construit cu o amprentă la sol de peste un hectar, pe trei niveluri (subsol, parter, etaj), și va avea o suprafață desfășurată de 31.210 mp, pe o lungime de 200 de metri și o adâncime de 50 de metri. T4 va fi ridicat pe actualul amplasament, în continuarea terminalului T3, și va fi legat de acesta printr-o galerie. T4 va deservi zborurile internaționale, traficul intern urmând a fi transferat din T2 în T3.” a menționat Președintele Consiliului Județean Iași Costel Alexe.

Ultimele cifre ne arată că Iașul are nevoie de un aeroport care să asigure un flux de pasageri mai mare, având în vedere că în fiecare lună din acest an se înregistrează un număr din ce în ce mai mare al celor care tranzitează orașul nostru. Noul Aeroport va putea procesa de 3,5 milioane pasageri pe an.