De astăzi începe Festivalul „Serile Filmului Românesc“

0
313

Publicul ieşean va avea ocazia să se întâlnească, printre alţii, cu actorul Victor Rebengiuc, regizorul Stere Gulea sau cu ambasadorul festivalului, Irina-Margareta Nistor (foto).

Festivalul Serile Filmului Româ­nesc (SFR) va avea deschiderea oficială astăzi (6 iunie), în Piaţa Unrii, ur­mând să aibă loc evenimente şi pro­iecţii până pe 10 iunie. Evenimentul de deschidere va avea loc de la ora 20.30, urmând ca în cadrul acestuia să aibă loc şi proiectarea filmului regizat de Stere Gulea, Moromeţii.

Publicul prezent la proiecţie va avea ocazia să se întâlnească cu actorul Victor Rebengiuc, regizorul Stere Gulea, dar şi cu ambasadorul festivalului, Irina-Margareta Nistor.

„Va fi cu adevărat important ca Iaşul să facă o reverenţă în faţa actorului Victor Rebengiuc şi să vină la Gala de deschidere de miercuri, din Piaţa Unirii. Deloc întâmplător, am spus că Piaţa Unirii devine kilometrul zero al filmului românesc, pentru că acolo ne vom relansa ideea cu care, acum nouă ani am pornit la drum, şi anume aceea că ne pasă de filmul românesc“, a declarat Andrei Giurgia, directorul SFR.

Tot în cadrul ediţiei din acest an a SFR va avea loc, tot pe 6 iunie, de la ora 17, şi lansarea cărţii „PROUD TO BE ROMANIAN“, eveniment care se va desfă­şura la Cărtureşti. Cartea cuprinde produse şi servicii, experienţe, destinaţii şi locuri de interes cultural care se regăsesc la momentul actual în România. Primul volum a fost publicat în 2014.

Iubitorii cinematografiei româ­neşti vor putea să urmărească o serie de producţii autohtone la Cinema Ateneu, intrarea la o parte dintre pro­ducţiile care vor putea fi ur­mărite urmând să gratuită.

De asemenea, primul lungmetraj de ficţiune din România, Independenţa României (1912), regizat de către Aristide Demetriade şi Grigore Brezeanu, va rula pe 10 iunie, de la ora 16.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi. Tot în cadrul SFR va avea loc şi o expoziţie de fotografie a fotografului Simion Buia. Înainte de fie­care proiecţie, cinefilii vor putea urmări fotografiile din  cadrul pro­iectului  de promovare a actorilor români.