Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură a Parlamentului European (Grupul PPE): „Uniunea Europeană pentru Sănătate”, un obiectiv al Grupului PPE! PPE a inițiat o reflecție largă asupra primelor lecții de pe urma pandemiei, plasând politica de sănătate în centrul priorităților europene!”

0
627

În cadrul ședinței Grupului PPE din Parlamentul European, a avut loc dezbaterea pe marginea documentului de poziție al PPE „Uniunea Europeană pentru Sănătate”.

În cadrul discuțiilor s-a subliniat faptul că epidemia de Covid-19 a demonstrat că trebuie să punem sănătatea mult mai mult în centrul politicii europene. PPE solicită implementarea rapidă a Uniunii Europene pentru sănătate.

Covid-19 ne-a impus măsuri de limitare fără precedent pentru protejarea comunităților noastre, punând sistemele noastre de asistență medicală sub o presiune extraordinară.

PPE este recunoscător tuturor lucrătorilor din prima linie: medicilor și asistenților medicali.

În ciuda vieților pierdute și a lipsei de coordonare, s-au realizat multe: Agenția Medicală Europeană (EMA) a accelerat procesul de aprobare a unui vaccin sau a unui medicament, Comisia Europeană finanțează peste 100 de echipe de cercetare toate în Europa, inclusiv primele studii clinice privind vaccinarea împotriva Covid-19 în Uniunea Europeană. Am reacționat flexibil și am mobilizat toate resursele bugetare rămase pentru a combate criza. Parlamentul European a convenit asupra unei modificări temporare a reglementării dispozitivelor medicale în mai puțin de două săptămâni de la această propunere de către Comisia Europeană pentru a reduce la minimum orice perturbare a furnizării de echipamente esențiale pe piața internă în timpul pandemiei actuale. Comisia Europeană a implementat linii directoare și sprijin financiar pentru tratamentul pacienților cu Covid-19 din alte state membre atunci când s-au epuizat capacitățile interne și Comisia Europeană a mobilizat două mecanisme (RescEU și Achiziții comune) pentru a aduce mai multe echipamente către statele membre. Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană și-a unit forțele cu partenerii globali pentru a demara un efort de angajare a răspunsului global împotriva Coronavirus. În cele din urmă, salutăm strategia UE pentru vaccin adoptată de Comisia Europeană și ne vom implica pentru punerea în rapidă în aplicare.

Cu toate acestea, cu toții suntem de acord că acest lucru nu este suficient. În această criză acută trebuie să se facă mult mai multe lucruri și să fim mai bine pregătiți pentru viitoarele crize.

PPE consideră cu tărie că Europa nu poate depăși această criză decât dacă familia europeană se află împreună în solidaritate și responsabilitate. Cu toții avem un rol de jucat. Prin încredere unul în celălalt. Prin păstrarea distanței pentru a proteja persoanele vulnerabile.

Reducerea unora dintre restricțiile COVID-19 este justificată pentru a permite reluarea activității economice și a vieții sociale, inclusiv nevoia copiilor să își reia educația, acolo unde este posibil. Cu toate acestea, suntem foarte îngrijorați că ridicarea prea rapidă a măsurilor ar putea duce la o a doua rundă a virusului, care ar testa capacitatea sistemului nostru de asistență medicală, ceea ce ar duce la un număr crescut de pacienți cu Covid-19 care au nevoie de spitalizare și dar care provoacă și suferință pentru lucrătorii din domeniul sănătății și familii. Mulți oameni mor mult mai devreme decât într-un scenariu mai atent, iar personalul medical este împins la limitele fizice și mentale. Ridicarea măsurilor de izolare trebuie făcută pas cu pas, într-o manieră coordonată la nivelul UE și cu o implementare puternică a distanțării sociale, a echipamentelor de protecție personală, a încercărilor generalizate și a urmăririi contactelor.

Realitatea a demonstrat că nu putem depăși această criză acționând singuri. Nici prin împotrivirea națională sau împotriva competențelor europene. Poate fi depășită doar dacă lucrăm împreună.

Pe măsură ce ne îndreptăm către strategiile de ieșire din Covid-19, împreună cu recuperarea economică și socială, PPE a inițiat o reflecție largă asupra primelor lecții pentru a învăța din pandemie, plasând politica de sănătate în centrul priorităților noastre, maximizând ceea ce se poate face în cadrul instituțional existent.