Coronavirus: Comisia Europeană a suplimentat cu 37,5 milioane de euro finanțarea cercetării de urgenţă pentru dezvoltarea de vaccinuri și noi tratamente

0
656

Comisia Europeană a anunţat vineri că va asigura o finanţare suplimentară de 37,5 milioane de euro alocate cercetării de urgenţă pentru dezvoltarea de vaccinuri, tratamente şi metode de diagnostic pentru Covid-19, selectând 17 proiecte în domeniu.

Datorită acestei finanţări suplimentare prin programul Orizont 2020, Comisia Europeană creşte la 47,5 milioane de euro finanţarea destinată apelului de urgenţă lansat în ianuarie acest an pentru a combate epidemia de Covid-19.

La 30 ianuarie, Comisia a lansat o cerere specială de exprimare a interesului pentru a sprijini cercetarea în domeniul Covid-19, cu un buget iniţial de 10 milioane de euro, mobilizat din fondul special pentru cercetarea de urgenţă a programului Orizont 2020 pentru cercetare şi inovare. Ulterior, Comisia Europeană a anunțat la 24 februarie un nou pachet de ajutor financiar în valoare de 232 de milioane de euro pentru statele membre în combaterea focarelor de COVID-19. De asemenea, în această săptămână, Comisia Europeană și-a lansat echipa de reacție împotriva răspândirii coronavirus formată din următorii comisari: Janez Lenarcic (comisarul european gestionarea crizelor), Stella Kyriakides (comisarul european sănătate şi siguranţă alimentară), Ylva Johansson (comisarul european afaceri interne), Adina Vălean (comisarul european transporturi) şi Paolo Gentiloni (comisarul european pentru economie).

Decizia de a majora finanţarea a permis selectarea a 17 proiecte care implică 136 de echipe de cercetare din întreaga UE şi nu numai, care vor începe să lucreze la dezvoltarea de vaccinuri, noi tratamente, teste de diagnostic şi sisteme medicale menite să prevină răspândirea noului coronavirus.

“Finanţarea de urgenţă din cadrul programului Orizont 2020 permite cercetătorilor să-şi înceapă imediat activitatea, pentru a combate epidemia de coronavirus pe mai multe fronturi. Comunitatea cercetătorilor a trecut la fapte extrem de rapid, ceea ce ne dă speranţe că vom fi în curând un pas mai aproape de obiectivul de a opri răspândirea virusului”, a declarat Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, citată în comunicat.

Dezvoltarea de noi vaccinuri este unul dintre obiectivele proiectelor selecţionate, cercetarea urmând să se concentreze asupra dezvoltării unui vaccin profilactic şi a unui vaccin terapeutic, care vor fi utilizate pentru prevenire şi, respectiv, pentru tratament.

De asemenea, se doreşte dezvoltarea de teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenţei medicale, care vor permite lucrătorilor sanitari din prima linie să pună un diagnostic mai rapid şi mai fiabil, fapt ce va avea ca rezultat reducerea riscului de răspândire a virusului.

Dezvoltarea de noi tratamente, pentru care se va adopta o abordare dublă, este un al obiectiv. În primul rând se doreşte accelerarea dezvoltării de noi tratamente aflate în curs de elaborare – inclusiv peptide terapeutice, anticorpi monoclonali şi substanţe antivirale cu spectru larg – iar în al doilea rând, detectarea şi identificarea de molecule care ar putea funcţiona împotriva virusului, utilizând tehnici avansate de modelare şi calcul.

Nu în ultimul rând, cercetarea va viza îmbunătăţirea epidemiologiei şi a sănătăţii publice, inclusiv a pregătirii şi a răspunsului la apariţia focarelor. Aceste proiecte ar urma să contribuie la dezvoltarea de sisteme de monitorizare mai bune pentru a preveni şi pentru a controla în mod eficient răspândirea virusului, precum şi pentru a contribui la evaluarea dinamicii sociale, se mai menţionează în comunicatul Comisiei Europene.