Curtea de Justiție a Uniunii Europene respinge acțiunile formulate de Ungaria și Polonia împotriva mecanismului care condiționează fondurile europene de respectarea statului de drept

0
24549

Curtea de Justiție a Uniunii Europene anunță, într-un comunicat, că a respins, miercuri, acțiunile formulate de Ungaria și de Polonia împotriva mecanismului de condiționalitate care face ca beneficiul finanțărilor din bugetul Uniunii să depindă de respectarea de către statele membre a principiilor statului de drept

CJUE constată că acest mecanism a fost adoptat pe un temei juridic adecvat, este compatibil cu procedura prevăzută la articolul 7 TUE și respectă în special limitele competențelor atribuite Uniunii, precum și principiul securității juridice.

Intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar încă neutilizat vreodată, noul regulament stabileşte un mecanism general de „condiţionalitate” pentru protecţia bugetului Uniunii Europene în cazul unei încălcări a principiilor statului de drept în statele membre (absenţa independenţei justiţiei, corupţie ş.a.), ce afectează sau riscă să afecteze bugetul Uniunii.

Regulamentul permite ca, la cererea Comisiei Europene, Consiliul să adopte, printre altele, măsuri precum suspendarea plăţilor care trebuie realizate din bugetul Uniunii sau suspendarea aprobării unuia sau a multor programe finanţate din acest buget.

Polonia şi Ungaria, care fac parte, după cum aminteşte AFP, citat de G4media, dintre ţările potenţial ameninţate de acest mecanism de „condiţionalitate”, din cauza disputelor recurente cu UE în privinţa statului de drept, au sesizat în martie CJUE pentru anularea lui, invocând, printre alte motive, absenţa sau caracterul inadecvat al temeiului juridic ales pentru regulament, incompatibilitatea acestuia cu articolul 7 din Tratat şi încălcarea principiului securităţii juridice.

Europarlamentarul PNL, Sigfried Mureșan, a declarat, după decizia CJUE, că mecanismul este in vigoare și de acum se va aplica împotriva tuturor celor care atacă statul de drept.

Regulamentul are rolul de a apăra banii oamenilor cinstiți de politicienii corupți care vor să încalce statul de drept. Odată cu această decizie, așteptăm din partea Comisiei Europene să nu mai amâne declanșarea mecanismului. Adică să înceapă să aplice efectiv regulamentul dacă a evaluat că există posibile cazuri de încălcare a statului de drept în țările membre UE. Vom utiliza în următorii ani mai multe fonduri europene decât oricând în istoria Uniunii Europene și este important să știm că acești bani sunt protejați. Fondurile europene trebuie să meargă către oamenii care au nevoie, nu în buzunarele oligarhilor și ale politicienilor corupți”, a declarat Mureșan.