COVID-19. Condițiile de muncă ale lucrătorilor sezonieri români din Germania, dezbătute marți în Parlamentul European

0
709

Comisia pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European urmează să discute marți presupuse încălcări ale legislației UE privind timpul de muncă, sănătatea și siguranța lucrătorilor transfrontalieri, inclusiv a lucrătorilor din România care lucrează la fermele din Germania, într-o dezbatere cu președinția croată a Consiliului UE, cu comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit și cu directorul executiv interimar al Autorității Europene a Muncii.

Conform unui comunicat, “în urma informațiilor tulburătoare despre situația precară cu care se pot confrunta sute de mii de lucrători transfrontalieri și sezonieri în UE”, europarlamentarii vor dezbate cu Consiliul UE, cu Comisia Europeană și cu Autoritatea Europeană a Muncii despre “protejarea drepturilor de muncă, a sănătății și a siguranței acestor lucrători critici în timpul pandemiei”.

Lucrătorii din România și alte state membre est-europene asigură o forță de muncă vitală la fermele din Germania, Franța și alte state membre și asigură securitatea alimentară în toată Europa“, mai spun eurodeputații.

În ce privește situația lucrătorilor români, miniștrii muncii din Germania și din România au adoptat săptămâna trecută, la Berlin, o declarație comună pentru protejarea drepturilor lucrătorilor sezonieri.

De asemenea, Comisia EMPL oferă ca exemplu și faptul că lucrătorii din Slovacia oferă servicii de îngrijire socială și de lungă durată pentru persoanele în vârstă din Austria și alte state membre.

“Comisia Europeană a emis linii directoare pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE care se califică drept lucrători critici în lupta împotriva COVID-19 pot ajunge la locul de muncă. Sectorul agroalimentar este un sector cheie inclus în aceste orientări, în special în ceea ce privește lucrătorii sezonieri”, mai precizează sursa citată.

Deputații vor examina situația acestor lucrători pentru a determina dacă există măsuri de prevenire a COVID-19 și dacă sunt încălcate drepturile lor cu privire la timpul de lucru, orele suplimentare și plata, încălcându-se astfel legislația UE.