Cum să îți deschizi un SRL dacă ești student

0
2062

Dacă te gândești că vrei să-ți deschizi o afacere, încă de pe băncile facultății, trebuie să știi ce este bine să faci și care este procesul prin care trebuie să treci pentru a-ți înființa un SRL. În acest articol vei învăța care sunt pașii necesari pentru înființarea unei societăți și cum poți beneficia de o reducere de câteva sute de lei, pentru că ești student.

De ce taxe și tarife ești scutit la înființare?

Dacă ești student și vrei sa pornești o afacere, statul te sprijini, prin scutiri de taxe și tarife pentru:

  • Autorizarea funcționării comercianților
  • Operațiuni de înmatriculare la ONRC și cele efectuate de Biroul Unic din cadrul ONRC
  • Obținerea autorizatiei de desfășurare a unor activități economice în mod independent, de la administrația publică
  • Publicarea încheierii de înmatriculare pronunțate de judecătorul delegat de la ONRC de pe lângă tribunal, în Monitorul Oficial al României partea a IV-a
  • Taxe de timbru notariale în cazul actelor care necesită autentificare:
    • În cazul în care societatea comercială este constituită prin subscripție publică
    • În cazul în care printre bunurile subscrise ca aport în natură la capitalul social se află un teren
    • În cazul în care forma juridică a societății implică răspunderea nelimitată a asociaților sau a unora dintre aceștia pentru obligațiile sociale

Trebuie totuși să îndeplinești următoarele condiții:

  • Să fii sub 30 de ani
  • Minimum în anul II de studiu, promovând toate obligațiile prevăzute de senatul Universității.
  • Urmezi cursuri de scurtă sau lungă durată la o instituție de învățământ superior acreditată

Facilitățile prezentate mai sus nu includ taxa achitată pentru verificarea și rezervarea firmei și a emblemei, respectiv taxa judiciară de timbru și timbru judiciar. Specialiștii juridici avertizează studenții ca aceste facilități se acordă numai o singura dată pentru un singur student sau pentru un grup de studenți care doresc sa intemeieze o firmă împreună.

De asemenea, este foarte important de reținut că în situația în care intervine cesionarea totală sau parțială a acțiunilor sau a părților sociale în termen de 3 ani, fondatorii societății vor fi obligați să restituie integral suma reprezentand totalitatea reducerilor de taxe acordate la înființarea firmei respective. Cu alte cuvinte, trebuie ca afacerea ta să fie deschisă pentru minimum trei ani dacă beneficiezi de aceste beneficii.

Cum primești reducerea?

Ca să primești reducerea, ai nevoie de o adeverință de la Universitate care atestă faptul că îndeplinești toate condițiile legale pentru primirea reducerii! Cel mai bine este să mergi la secretariatul facultății tale și să întrebi ce trebuie să faci pentru a primi adeverință! De obicei poți primi documentul în aceeași zi, însă în funcție de facultate e posibil să ai nevoie de foaia matricolă sau alte documente.

De ce documente ai nevoie pentru înființarea societății?

Persoanele care doresc să își înființeze o afacere în timpul anilor de la facultate trebuie sa obțină următoarele documente oficiale:

  • Copie de pe B.I./C.I./Pașaport- asociat unic/asociați;
  • Copie de pe B.I./C.I./Pașaport- administrator/administrator;
  • Copie de pe Actul de Spațiu pentru stabilirea sediului social: contractul de inchiriere, (subinchiriere), de comodat etc. însoțită de o copie de pe actul de identitate al proprietarului imobilului;
  • Trei variante pentru denumirea întreprinderii;
  • O adeverință eliberată de secretariatul instituției de învățământ superior acreditate care atestă faptul că solicitantul îndeplinește toate condițiile legale pentru a putea beneficia de reducerile de tarife și taxe la constituirea unei firme.

Trebuie să știi că pentru înființarea societății, trebuie să vii cu un capital social minimum de 200 de lei. Îți recomandăm să lucrezi cu o firmă de înființări societăți dacă vrei să termini procesul mai rapid, (deși costul înființării va fi mai mare) însă poți să faci documentele și singur, însă trebuie să știi că e un proces ce îți va lua puțin timp!