Cum au dat de pământ cu agricultura ieșeană PSD și Maricel Popa. Patru mari obiective au fost ratate

0
1068

Este deja de notorietate faptul că Maricel Popa a îngropat în ultimii patru ani de zile toate demersurile politico-administrative concentrate în județul Iași. Nu a existat domeniu în care să nu fi promis marea cu sarea, însă finalul mandatului a reflectat cu adevărat o inabilitate evidentă de a gestiona problemele celei mai mari comunități de după București.

După cum era de așteptat, nici agricultura nu a beneficiat de o atenție sporită față de celelalte segmente de activitate. Promisiunile din campania electorală din 2016 nu au coincis sub nicio formă cu realitatea, iar acest lucru poate fi observat astăzi, într-un moment de bilanț, în apropierea alegerilor locale de pe data de 27 septembrie.

Registrul agricol în format electronic, un eșec de proporții: 83% din comune nu au astăzi așa ceva!

Prima promisiune călcată în picioare de conducerea PSD de la vârful județului se referă la dezvoltarea unui sistem informatic în vederea gestionării Registrului Agricol în format electronic pentru UAT-urile din Iași. Acest sistem a fost generat pentru o serie de doar 15 comune din totalul de 98 ale județului, ceea ce denotă în mod evident lipsa de interes pentru digitalizare în acest domeniu. Însă nici măcar această încercare eșuată nu a avut o minimă finalitate. Am constatat că în toate comunele beneficiare acest sistem informatic nu funcționează, pentru că primăriile nu au avut capacitatea și personalul necesar pentru întreținerea și încărcarea portalului cu informații publice, nici măcar cu proiectele adoptate în ședințele de consilii locale. Pe scurt, multă agitație pentru un insucces total înregistrat și de această dată în contul președintelui Consiliului Județean Iași. PSD continuă să arunce însă în spațiul public informații neadevărate, cum că 320.000 de ieșeni ar beneficia de Sistemul Informatic destinat Gestiunii Registrului Agricol (SIGRA) în format electronic, însă această idee vehiculată a rămas fără vreun fundament real.

Parcul AgroIndustrial de la Lețcani, blocat de Maricel Popa timp de 4 ani

Alt subiect politizat masiv de baronul PSD Maricel Popa îl reprezintă parcul agroindustrial de la Lețcani. Acesta a devenit aproape inutil sub actuala administrație, din cauza lipsei de viziune cu privire la modul de gestionare a acestui spațiu. Cu excepția utilizării celulelor frigorifice de către fermieri, ei nu sunt prezenți cu produsele proprii, iar acest lucru ar trebui să reprezinte principala activitate a centrului: promovarea produselor locale. Târgurile agricole sunt extrem de rare, limitând posibilitatea fermierilor de a împărtăși idei, de a cunoaște noi tehnologii de lucru și de a-și susține reciproc activitățile specifice. Organizatorii de evenimente se plâng că Maricel Popa i-a ignorat timp de patru ani, iar propunerile lor au fost tratate în bătaie de joc. Niciun eveniment de anvergură, care să contribuie la vizibilitatea agricultorilor sau a procesatorilor, ori a producătorilor agricoli sau de utilaje în domeniu nu a mai fost organizat.

În plus astăzi, parcul agroindustrial de la Lețcani este cvasi compromis, prin decizia lui Maricel Popa de a instala acolo Spitalul Modular COVID, plătit cu 13,2 milioane de euro, spital care nici acum nu există. Întreaga infrastructură, depozitele, platforma, birourile sunt aproape blocate și în curând vor fi părăsite de puținii chiriași. Pentru că nu poți depozita produse agricole în mijlocul unui spital de boli infecțioase, cum, de asemenea, nu poți ampla un spital modular în mijlocul unui depozit agricol!

Patru ani fără o strategie de de dezvoltare pentru agricultură și dezvoltarea rurală

O problemă care a suscitat multe critici la adresa pesediștilor din fruntea Iașului a fost legată de inexistența unei strategii concrete de dezvoltare pentru absolut toate domeniile de activitate din Iași, inclusiv în sectorul agricol. La Forumul Agricol al Regiunii de Nord-Est au participat 150 de companii asociate sectorului agricol, însă cele mai multe reproșuri s-au produs din cauza lipsei fermierilor cu afaceri mici și mijlocii, care reprezintă cea mai însemnată categorie din această branșă. Așadar, lipsa lor de la un asemenea eveniment a inclus și imposibilitatea lor de a-și promova produsele sau de a participa la diferite dezbateri pe teme de interes.

Centrul Regional de Transfer Tehnologic pentru Agricultură și Zootehnie, o altă mare minciună

Însă demagogia lui Maricel Popa nu s-a oprit aici. O altă promisiune de campanie a rămas în aer: Centrul Regional de Transfer Tehnologic pentru Agricultură și Zootehnie, care ar fi trebuit să se întindă pe o suprafață de 15 hectare. De atunci până acum însă, ieșenii au rămas doar cu vorbele goale.

Dacă domeniul cultural, infrastructura de transport rutieră și aeriană sau cea sanitară au fost sabotate sistematic de Maricel Popa și PSD, nici agricultura nu a fost scutită de incompetența camarilei social-democrate. Ieșenii s-au săturat însă până peste cap de această atitudine sfidătoare, iar votul din 27 septembrie va demonstra actualilor lideri județeni că ieșenii sunt oameni care își doresc corectitudine, transparență și proiecte majore care să nu rămână doar lozinci electorale de doi bani.